Dulceață de smochine după rețeta grecească

Smochinul s-a adaptat perfect în zona țării noastre și producția de smochine începe să apară deja dacă ați avut grijă să udați corespunzător plantele. Dulci și coapte, smochinele sunt perfecte cu o dulceață de smochine după rețeta grecească. 

Smochinele au fost adaptate la noi din zona mediteraneană. Cunoscute și apreciate încă din Antichitate, smochinele erau considerate un simbol al păcii și prosperității în civilizațiile antice, inclusiv în Grecia Antică, unde erau un aliment de bază.

În Grecia, unde smochinele sunt extrem de populare, aceste fructe sunt folosite în numeroase preparate, de la deserturi până la aperitive. Dar dulceața de smochine este o rețetă tradițională care datează din vremuri străvechi.

Ingrediente:

    65-70 smochine coapte, de mărime medie/mare

    500 grame de zahăr granulat (în funcție de cât de dulce îți place, sau de cât de dulci sunt smochinele tale)

    250 ml de apă

    un strop de esență de vanilie

    1 crenguță de busuioc proaspăt

    coaja și sucul de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Spală smochinele și taie-le codițele, apoi taie-le în jumătate.

Pune smochinele într-o oală împreună cu zahărul, apa și esența de vanilie și dă în clocot. Lasă-le să fiarbă la foc mic pentru 45 de minute, apoi lasă compoziția să se răcească complet (acest proces durează aproximativ 4 ore).

Pasează smochinele până obții consistența dorită. Pune din nou oala pe aragaz, la foc mic, adaugă crenguța de busuioc, mărește focul la mediu și lasă să fiarbă încă 4 minute. Adaugă coaja de lămâie și, dacă dorești, și sucul de lămâie, și lasă să fiarbă până ajunge la consistența dorită. Îndepărtează frunzele de busuioc și lasă dulceața să se răcească complet apoi pune dulceața în borcane.

După ce dulceața a fost pregătită și pusă în borcane, aceasta se poate păstra în frigider pentru aproximativ 3-4 săptămâni.

Dacă doriți să pregătiți cantități mari pentru a le păstra peste iarnă, când dulceața de smochine este gata, se toarnă în borcane de sticlă sterilizate, lăsând câte un centimetru de spațiu liber în partea de sus a fiecărui borcan. Se șterg marginile cu o cârpă umedă, apoi se strâng capacele.

Borcanele se pun într-o oală mare cu apă clocotită, și se fierb pentru 20 de minute. Apoi, se scot cu grijă pe un prosop. Se lasă timp de 12 ore, la temperatura camerei. 

Dacă sunt sigilate bine, borcanele cu dulceață de smochine se pot ține într-un loc întunecat și răcoros până la un an. După deschiderea unui borcan, acesta trebuie să fie pus la frigider, unde se poate păstra tot până la trei săptămâni.

Vizualizări: 6,127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: