Evită trauma recoltării de sânge la cei mici

Există momente în viața copilului mic pe care pur și simplu nu le puteţi evita. E și cazul recoltării de sânge care poate fi un episod extrem de traumatizant pentru copilul de 2-3 ani sau chiar mai mare.

Cea mai importantă parte a strategiei este pregătirea copilului pentru ceea ce va urma. Și acesta este un sfat general, indiferent de natura evenimentului care urmează să-i perturbe rutina și să-l scoată din zona de confort. Poate fi vorba despre un prim zbor cu avionul, prima vizită la stomatolog, despărțirea pentru o perioadă mai lungă de unul dintre membrii familiei sau despre recoltarea unor probe de sânge.

Copilul trebuie să știe ce urmează, iar informarea trebuie să înceapă cât mai repede cu putință. Aduceţi cât mai des în discuţie ce va urma cu calm şi nu numeroase amănunte pentru a avea timp să pună toate întrebările posibile.

Îmbrăcați evenimentul într-o frumoasă poveste cum este cea cu fluturaşul care vrea apă, aluzie la instrumentul cu care se va recolta sânge. Un fluturaș magic se va așeza pe mânuță şi va lua puțin sânge pentru ca doctorul să poată verifica dacă e sănătos. Nu ascundeţi faptul că va simți puțină durere atunci când fluturașul se va așeza pe mânuță.

Daţi un aer pozitiv evenimentului neplăcut, eventual nişte haine noi cu aripioare de fluture pe ele pentru a fi încântat de întâlnirea cu fluturaşul.

La cabinetul medical lăsaţi copilul să se familiarize cu cabinetul și cu persoana care îi va recolta probele de sânge. Le va spune singur asitentelor povestea fluturaşului şi va dori să îl vadă. Calmul și liniștea mamei îi vor trasmite siguranță copilului, deci atitudinea e foarte importantă.

Probabil că va plânge puțin când acul va străpunge pielea, dar faptul că mama este aproape şi că știe ce se întâmplă îl vor ajuta să depășească momentul neplăcut şi va pleca din cabinet cu zâmbetul pe buze.

Vizualizări: 659

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: