Festival în premieră la Peștișani. Mii de oameni îmbrăcați în ie!

Peste 5000 de persoane îmbrăcate în ie sunt așteptate luna viitoare la Peștișani, acolo unde va debuta Festivalul România Autentică, cunoscut și ca Festivalului Iei. Bluza caracteristică portului național românesc va fi de altfel vedeta acestui festival, aflat la prima ediție. Organizatorii și-au propus să înregistreze un record mondial, cu cele mai multe persoane îmbrăcate în ie într-un singur loc.

Festivalul se va desfășura în perioada 24-25 iunie, pe platoul Poiana Mare din satul Hobița, care nu este altceva decât o pajiște mare, terenurile aparținând cețenilor din zonă. Evenimentul va fi un omagiu adus iei românești. Festivalul are ca principal obiectiv promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, a meleagurilor gorjenești și mai ales a zestrei lăsată moștenire de titanul de la Hobița, Constantin Brâncuși. De altfel, evenimentul se va desfășura în apropierea Casei Muzeu "Constantin Brâncuși" din satul Hobița.
Organizatorii evenimentului sunt: Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Asociația Tradiții de pe Valea Bistriței-Peștișani, Autoritatea Națională pentru Turism, autoritățile locale și județene. La festival sunt așteptați meșteri populari din țară, dar și din Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova. De-a lungul celor două zile Peștișaniul va răsuna de muzică populară, spun autoritățile locale. "Este vorba de Festivalul Iei, un festival internațional. O să participe undeva la 5000 de persoane îmbrăcate în ie. Vor avea loc manifestări folclorice, la care participă Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului", cel local "Joc și Cânt", de la Novaci, dar și alte ansambluri folclorice din toată țara. Festivalul se va desfășura la Hobița", a declarat Cornel Rădulescu, viceprimarul comunei Peștișani.

Vor să intre în Guinness Book
Organizatorii vor să înregistreze și un rezultat demn de Guinness Book. "Vom dori astfel să adăugam o nouă filă de poveste istoriei romanilor, înregistrând un record mondial, ce va consta în cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în ie, reunite pe platoul Poiana Mare, comuna Peștișani. Vă invităm, cu drag, cu mic, cu mare, din toate zonele țării și de peste meleaguri, să luați parte alături de noi la celebrarea frumuseții unei sărbători autentic românești. Vom arăta lumii ceea ce înseamnă să fii ROMÂN!", au mai anunțat organizatorii pe site-ul evenimentului.

Selfie în ie
În prima zi a Festivalului Romania Autentica, în ziua de 24 iunie, fiecare participant din cadrul evenimentului va primi provocarea de a face un selfie cu propria ie, în cel mai magic loc al României, și de a îl arăta lumii prin înregistrarea acestuia pe site-ul: www.romaniaautentică.ro, având ocazia de a câștiga diferite premii, au anunțat organizatorii pe site-ul festivalului.

Galerie foto


Vizualizări: 7,590

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: