Fructele viitorului s-au adaptat foarte bine în România

Fructele viitorului sunt considerate cele care se pot adapta rapid la orice tip de climă sau teren și au un bogat conținut nutritiv. În ultimii ani, mai ales în zona Olteniei, au fost aclimatizate peste 20 de soiuri de fructe și legume exotice.
Aclimatizarea a început la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni. Terenurile nisipoase de aici s-au dovedit propice pentru culturi precum cele de cartof dulce, kiwi, fistic sau curmale chinezești, iar recoltele au devenit tot mai însemnate.
În acest timp, un alt fruct este tot mai des recoltat din România. Smochinele sunt considerate fructele viitorului, pentru că se adaptează la secetă și terenuri aride, calcaroase sau sărate, iar fructele pot fi valorificate atât proaspete, cât și deshidratate sau în conserve iar gustul este desăvârșit.
Originari din Orientul Mijlociu, de unde s-au extins cu mii de ani în urmă în zonele cu climă mediteraneană, smochinii au făcut față schimbărilor climatice și s-au adaptat tot mai bine pe măsură ce înaintăm înspre nordul continentului european.
Un astfel de pom fructifer are nevoie de foarte puțin pentru a rodi, e suficient să nu înghețe iarna. Smochinul este din lista de plante și pomi fructiferi care au devenit în ultimii ani subiect de reconversie a culturilor și începe să fie cultivat în zone care nu îi erau specifice.
Este motivul pentru care și în România au început culturi experimentale de smochin, care chiar rodesc, dau randament și le merge bine.
Nici nu ar putea fi altfel, pentru că, odată dispărută problema înghețului iarna, este un pom fructifer robust, care se adaptează unor condiții de climă și teren nu foarte ofertante. Smochinul se adaptează bine terenurilor uscate și dificile și combate eroziunea solului. Are o mare capacitate de a se adapta la condiții dificile și la medii uscate, calcaroase sau saline.
Vizualizări: 1,238
Distribuie Trimite pe WhatsApp