Grădini distruse complet de grindină la Bumbești Pițic

Dezastru în mai toate gospodăriile și grădinile din Bumbești Pițic, localitate în care în noaptea de luni spre marți grindina a făcut prăpăd.

În plină noapte s-a produs un fenomen extrem de rar, oamenii preferând să rămână în case de teamă, mai ales că a și fulgerat foarte puternic. De abia la ivirea zorilor au ieșit afară pentru a vedea dimensiunile dezastrului. Chiar și în jurul prânzului, când era destul de cald, pe marginea șoselei erau în continuare mormane de gheață, bucățile de grindină fiind intacte. În grădini, în schimb, plantele au fost franjurate sau puse la pământ. Până și primarul Micky Nioață a recunoscut că i-a fost teamă de cum s-a manifestat vremea. „M-am uitat la ceas și piatra a bătut între orele 1.00 și 3.00 noaptea. Vă spun sincer că mi-a fost frică să stau afară. Prin comună, mașinile au tras pe dreapta și nu a mai mers nimeni, deși aici e drum național. Cădeau frunzele din pomi de parcă lovea cineva crengile cu lopata. A fost dezastru, asta spune toată lumea”, declară primarul.

„Așa ceva nu credeam să văd vreodată”

Cei mai uimiți de cele întâmplate au fost bătrânii, oameni trecuți de 80 de ani mărturisind că niciodată nu au văzut să cadă grindina noaptea. „Eu am 83 de ani și nu am pomenit să văd grindină care să cadă noaptea. Venea vijelia, dobora copaci, dar nu bătea piatra. Așa ceva nu credeam să văd vreodată”, spune un bătrân. O vecină de-a lui a rămas cu grădina la fel ca toamna, nemaiavând nimic în ea după luni bune de muncă. „Am săpat la roșiile astea de trei ori până acum ca să fie frumoase și fără buruieni. Acum nu știu dacă aleg vreo câteva să le bag să le fac gogonele, că la iarnă nu avem ce mânca. Porumbii sunt distruși, castraveții, ardeii, totul e la pământ. E plin pe jos de prune sparte și încă destul de crude. Am la poartă și acum o grămadă de gheață. S-a strâns acolo grindina și văd că nu se topește”, a spus Eugenia Costreie.

Prin sat, toată lumea avea aceleași cuvinte de spus. Fiecare localnic se plângea de dezastrul din grădini, oamenii fiind conștienți că de acum încolo vor trebui să cumpere legumele și fructele pe care le-au pierdut în urma căderilor de grindină. „Pe la 2.00 am auzit cum s-a pus. Am crezut că nu e grindină pentru că știu că noaptea nu cade grindină. Ziceai că e unul cu basculanta și răstoarnă la pietriș, așa se auzea. Am mai uitat și mașina cu ușile deschise, că am lăsat-o să se răcorească. Când am ieșit azi-dimineață din casă am găsit via la pământ, grădina terminată și mașina plină de apă. Ce să mai spun? Am stat o oră să scot apa din mașină și acum nu sper decât să vină căldură multă care s-o usuce că altfel se împute, a spus Ion Oproiu.

PAGUBE

Toate pagubele suferite de localnici ar urma să fie inventariate în cursul zilelor de miercuri și joi de o comisie care include reprezentanți ai Prefecturii și ai ISU Gorj. Primarul comunei se bucură că nu are și locuințe distruse de furtuna puternică, o astfel de situație complicând și mai mult viața localnicilor.

Galerie foto





Vizualizări: 1,655

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: