Groenlanda se topește masiv din cauza căldurii

Stratul de gheață din Groenlanda a cunoscut un „eveniment de topire masivă” în timpul ultimei perioade caniculare. În zonă s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 10 grade Celsius peste normele sezoniere, potrivit cercetătorilor danezi.

Stratul de gheață care acoperă vastul teritoriu din Arctica s-a topit cu aproximativ 8 miliarde de tone metrice pe zi, de două ori rata medie normală din timpul verii, au raportat cercetătorii danezi. Institutul Meteorologic din Danemarca a raportat temperaturi de peste 20 de grade Celsius (68 Fahrenheit) în nordul Groenlandei, de peste două ori temperatura medie normală de vară.

Totodată pe aeroportul Nerlerit Inaat din nord-estul teritoriului s-au înregistrat 23,4 grade, cea mai mare temperatură înregistrată acolo de la începutul măsurătorilor. Pe fondul valului de căldură care a afectat cea mai mare parte a Groenlandei, site-ul Polar Portal (deținut de cercetătorii danezi) a raportat un „eveniment de topire masivă” care implică suficientă apă „pentru a acoperi Florida cu cinci centimetri de apă”.

Cea mai mare topire a stratului de gheață din Groenlanda s-a înregistrat în vara anului 2019 dar evenimentul din acest an este mult mai mare.

Un studiu european publicat în decembrie 2020, citat de Science Alert, a indicat că nivelul oceanelor va crește cu între 10 și 18 centimetri până în 2100. Dacă întreaga gheață din Groenlanda s-ar topi complet, nivelul oceanelor ar crește cu șase până la șapte metri.

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: