Infinit Race. Întrecere între douăzeci de persoane în scaun cu rotile

Asociația Be Teen organizează duminică, 18 septembrie, cursa persoanelor cu dizabilități. Acțiunea se numește Infinit Race și este o cursă a speranței, a înțelegerii și a egalității de șanse, dedicată persoanelor afectate de provocări mai mari pentru a putea supraviețui. Zeci de persoane în scaun cu rotile vor concura ajutate de persoane care vor împinge aceste cărucioare.

Roxana Pistol și Raluca Pop Manta au început munca în această asociație de puțin timp, dar atenția pentru oameni aflați în nevoie e mai veche.

Reporter: O cursă pentru persoanele cu dizabilități. Despre ce este vorba?

Roxana Pistol: Da, cursa se numește Infinit Race, este un proiect cofinanțat din bugetul Consiliului Județean Gorj pe anul 2022, va avea loc în data de 18 septembrie anul curent la ora 10:00 și este destinat în special persoanelor cu dizabilități în scaun cu rotile. Practic, ne dorim ca 20 sau mai multe persoane în scaunul cu rotile să participe la o cursă cu ajutorul altor persoane sănătoase care vor împinge căruciorul, aceștia fiind asistenți personali sau persoane puse la dispoziție de către asociație. Cursa va avea startul în fața primăriei din Târgu-Jiu (la giratoriul din fata primăriei) până la giratoriul de lângă sala Sporturilor. Mai târziu va avea loc un curs pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Reporter: Care este scopul acestei curse?

Roxana: Scopul acestei curse este de a aduce unele lângă altele persoanele cu dizabilități si persoanele care nu au dizabilități, mai exact integrarea despre care vorbim că este necesară dar se vede prea puțin pusă în practică în public.

Reporter: Este o metodă prin care pot fi aduse în discuție și alte aspecte care ar trebui realizate pentru persoanele cu dizabilități?

Roxana: Este un moment de socializare, dar este și un mod prin care vrem să tragem un semnal de alarmă și anume că persoanele cu dizabilități contează cu adevărat, iar socializarea este foarte importantă prin a ne cunoaște mai bine, să putem expune idei comune, să împărtășim experiențe și să dezvoltăm pe viitor proiecte care ne interesează și ne aduc plus valoare în județ.

Reporter: Ce aspecte ale problemelor persoanelor cu dizabilități ați vrea să punctați?

Roxana: Mi-ar plăcea mult să vedem modificata Legea 263/2010 articolul 118 aliniatul c) care spune ca doar persoanele cu handicap gradul 3 pot cumula pensie cu venituri, ceilalți cu handicap gradul 1 și 2 neavând voie sa cumuleze venituri. Persoanele cu handicap gradul 1 si 2 pot lucra folosindu-și capacitățile intelectuale si mâinile lucrând la calculator. Aici persoanele cu dizabilități considera ca este o discriminare pentru că nevăzătorii au dreptul sa cumuleze pensie cu venituri. Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă pentru a li se oferii tuturor persoanelor cu dizabilități egalitate de șanse. Practic, dorim să ne implicam în încercarea de a conștientiza societatea de nevoile persoanelor cu dizabilități. Una dintre nevoile lor este să fie acceptați și integrați în câmpul muncii deoarece faptul de a munci folosindu-și capacitățile intelectuale nu înseamnă că nu mai au nevoie de medicamente, suplimente alimentare, scaun rulant sau alte dispozitive pentru mers și de însoțitor. Se consideră că persoanele cu dizabilități fizice nu pot sa muncească chiar dacă dizabilitatea fizică nu are nicio legătură cu capacitatea mentală si nevoile de integrare, de socializare si de dezvoltare personala a persoanei în cauză.

A consemnat Georgiana Andrițoiu

Galerie foto


Vizualizări: 808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: