Masca nu mai e obligatorie pe stradă

Începând cu joi, 9 decembrie, intră în vigoare noile măsuri care urmăresc o „relaxare” a normelor de protecție în contextul pandemiei de COVID. Printre cele mai importante se regăsește că masca nu mai este obligatorie pe stradă sau că petrecerile de Revelion vor fi fără restricție de oră.

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 9 decembrie, prin care se stabilesc şi noi măsuri "de relaxare", a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

Astfel, se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise neaglomerate, dar masca va fi purtată în continuare în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi.

De asemenea, se elimină interdicţiile de circulaţie a persoanelor pe timpul nopţii.

Competiţiile sportive, activitatea cinematografelor, spectacolele, concertele, festivalurile şi alte evenimente culturale, cursurile de instruire, workshop-urile, conferinţele sunt permise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5.00-22.00.

Totodată, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5-00-22.00 activitatea cu publicul, în spaţii închise şi/sau deschise a restaurantelor şi cafenelelor, a sălilor de sport şi fitness, a piscinelor interioare, a sălilor de jocuri de noroc, precum şi a sălilor de jocuri şi locurilor de joacă pentru copii, precum şi activitatea târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor.


Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.

În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.



Alte măsuri vizează perioada Sărbătorilor de iarnă: 24-25 decembrie şi 31 decembrie-1 ianuarie.

Astfel, activitatea restaurantelor şi cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar şi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor de Revelion, fără restricţii privind numărul de persoane şi intervalul orar, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2.



Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că timp de 4 zile, pe 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie va fi permisă organizarea fără limitări deosebite a manifestărilor în aer liber, însă acest lucru nu înseamnă că astfel de manifestări trebuie transformate în vectori de propagare a infecţiei. El a făcut apel la populaţie să respecte regulile de combatere a COVID şi a adăugat că, deşi autorităţile nu caută neapărat sancţionare oamenilor, o vor face în cazul încălcării regulilor.

Vizualizări: 3,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: