Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți din tradiția ortodoxă. Copiii sunt cei care îl așteaptă cu mare nerăbdare în fiecare an pentru că le lasă în ghetuțe cadouri și dulciuri.

Peste tot în lume este sărbătorită ziua Sfântului Nicolae, ținându-se seama de tradiții și obiceiuri. Sfântul Nicolae a fost episcop de Mira (Turcia) și multe sunt legendele care înconjoară figura aproape mitică a acestui sfânt, atât despre viața, cât și despre moartea sa. Este recunoscut ca ocrotitor  al copiilor, deoarece îi sunt atribuite învieri miraculoase ale unor prunci. 

Se mai spune despre el că păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Despre Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, se spune că este o rudă mai îndepărtată a lui Moș Crăciun, dar tot cu barbă albă și îmbrăcat în alb și roșu. Dar, spre deosebire de bătrânelul care vine cu renii și aduce cadouri în Ajun de Crăciun, Moș Nicolae vine pe spatele unui cal alb, simbol al iernii. El umple ghetuțele celor mici cu daruri și dulciuri, dar, uneori, copiii care au fost obraznici și neascultători găsesc doar o nuielușă în loc de cadou.

În unele zone ale țării, în ziua de 6 decembrie, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le pun în apă lângă icoane pentru a înflori până la Anul Nou. Dacă apar flori până atunci, însemnă că anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

La sate, de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în grupuri și își aleg gazda în casa căreia fac repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou. În alte regiuni, fetele se adună în seara de 5 decembrie pentru a face plăcinte, iar la ora nouă fix li se alătură și flăcăii și începe petrecerea.

Ziua Sfântului Nicolae se sărbătoreşte şi în alte ţări, fiind un sfânt foarte popular și în Rusia, Grecia, Italia, Europa de Nord și Germania.

Vizualizări: 957

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: