Meșterul gorjean care învață copiii să împletească nuiele 

A învățat acum două decenii, de la vecini din sat, să împletească nuiele și acum îi învață la rândul său, pe tinerii să facă același lucru. Vorbind de meșterul Gheorghe Cârjă din comuna Telești, în vârstă de 52 de ani, care de șase ani este angajatul Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu și anual învață zeci de copiii din sat să împletească nuiele. Pe lângă lecțiile oferite celor care vor să păstreze vii aceste obiceiuri și îndeletniciri vechi,  din mâinile meșterului populare ies obiecte meșteșugărești care se vând la târguri și expoziții.


"Împletesc nuiele de 20 de ani. Meseria am învățat-o de la localnicii din satul meu, Buduhala. Stăteam lângă ei când lucrau la coșuri de nuiele și așa am furat meserie. Ușor, ușor am început să fac și eu târne pentru porumbi, coșuri pentru biserică, coșuri pentru damigene, coșuri de fructe sau pentru flori, iar de șase ani de zile sunt angajatul Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu și am o secție în comuna Telești, unde învăț copiii să împletească nuiele. Anul acesta am avut 32 de copiii la cursuri", povestește Gheorghe Cârjă.


Printre puținii meșteri populari din Gorj care mai împletește nuiele, folosește doar răchită pe care o culege de pe câmp și munca lui se vinde la comandă sau în expoziții organizate.


"Eu lucrez numai cu nuia de răchită. Acum e mai greu de modelat pentru că este verde, dar din toamnă este perfectă. Nu am o plantație de răchită, a adun de pe câmp și o împletesc. Eu fac doar la comandă sau când știu că sunt expoziții, merg cu obiectele făcute. Nu umblu cu ele prin piețe.", a mai spus meșterul.


Din păcate numărul celor care împletesc nuiele este din ce în ce mai mic, pentru că nu se prea mai caută obiectele meșterite din răchită. Cu toate astea Gheorghe Cârjă speră să nu dispară acest meșteșug.


"În trecut eu colaborăm foarte bine cu florăriile din oraș, le făceam coșulețe pentru aranjamentele florale, dar de când au apărut tot felul de chinezării nu am mai avut comenzi. Nici coșurile de damigene sau târnele de porumb nu se mai caută de când au apărut plasticele peste tot. Acum lumea mai cumpără coșuri pentru biserică. O târnă o termin în maxim două ore, dar la un coș de biserica lucrez și patru ore că îi fac model.  Eu sper să nu se uite această meserie și tinerii să ducă mai departe acest meșteșug. Din păcate, în sat mai am doar un vecin care împletește nuiele", a mai spus Gheorghe Cârjă.

Galerie foto


Vizualizări: 867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: