Muncitorii sezonieri din Gorj își doresc să se vaccineze: Așa poate scăpăm și de carantină

Sute de localnici din comuna gorjeană Roșia de Amardia abia așteaptă să fie vaccinați. Mulți își doresc să plece la muncă în străinătate și speră că așa vor scăpa de carantină. Deja, unii patroni i-au anunțat că trebuie să fie și vaccinați ca să-i primească mai repede în ferme.

În comuna Roșia de Amardia, satul Rugetu este cap de afiș când vine vorba de munca în străinătate. Toți cei încă în putere pleacă peste hotare în fiecare vară și se întorc acasă în sezonul rece. În rest, în sat mai rămân bătrânii și copiii. „E pustiu vara pe la noi. Dacă veniți, găsiți doar bătrâni și câțiva copii lăsați acasă. În rest, tot tineretul muncește în Germania și în Danemarca. Merg oamenii peste hotare că aici nu au ce să muncească și ar muri de foame”, a spus un localnic din Rugetu.

Tinerii așteaptă acum să se vaccineze anti-Covid. În pandemie, le-a fost mai greu să plece la muncă în străinătate. „Anul trecut, am plecat destul de greu. Am făcut aici teste pentru Covid, ne-au făcut și acolo, am stat și în carantină. Acum ne-a spus patronul de acolo ca să ne ducem și cu testul negativ, dar și vaccinați ca să nu fie probleme și poate scăpăm și de carantină. Am încercat să ne vaccinăm, dar încă nu ne încadrăm în etapa aceasta așa că mai așteptă, ne-a spus un tânăr care merge de zece ani la muncă sezonieră în străinătate”.

În comună, sunt câteva sute de oameni care muncesc în fiecare vară în fermele străinilor. „În Roșia de Amaradia sunt foarte mulți cetățeni care merg la muncă în străinătate pentru perioade sezoniere, chiar și de trei ori pe an. Își doresc să se vaccineze pentru că se pare că vaccinul va deveni ca un pașaport pentru dumnealor, e în avantajul dumnealor. Chiar ne-au întrebat ce posibilitate ar fi să se vaccineze mai repede. Au am discutat cu doamna secretară, am creat o platformă și o să putem înscrie cetățenii, să-i ajutăm în ideea de a se vaccina mai repede”, a spus primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Cei mai mulți merg în Germania și Danemarca, după cum a adăugat edilul: „S-a creat un traseu bine cunoscut la nivelul localității. Roșia de Amaradia – Danemarca. Mai merg oamenii și în Germania, dar cei mai mulți merg în Danemarca. Satul Rugetu este cap de listă. Cei mai mulți din satul Rugetu, și femei, și bărbați, merg și de trei ori pe an la muncă în străinătate, îndeosebi în Danemarca”.

Ca să vină în ajutorul localnicilor care vor să se vaccineze, primarul a readus în discuție intenția de a înființa un centru de vaccinare chiar în localitatea sa. Până acolo, mai este însă cale lungă. „Am în execuție un centru de zi pentru vârstnici, cu finanțare europeană, printr-un program al Gal Gilort și îmi doresc ca constructorul să finalizeze această investiție mai repede tocmai cu scopul ca ulterior să o pun la dispoziție pentru a se constitui ca un centru de vaccinare, să vin în sprijinul cetățenilor ca să nu mai fim nevoiți să transportăm oamenii fără posibilități la centrele unde sunt arondați: Cărbunești, Novaci sau Târgu Jiu. Imediat ce vremea ne permite, ne dorim să finalizăm de îndată această investiție”, a mai spus Cotojman.

Vizualizări: 826

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: