Novaci: Aparatul de detectare precoce a cancerului, funcţional din august

Spitalul orăşenesc Novaci a achiziționat recent un scintigraf, un aparat cu ajutorul căruia cancerul poate fi detectat de la primele celule afectate. Managerul spitalului, Emil Grigore, spune că în acest moment se lucrează la montarea aparatului, iar în perioada 1-15 august acesta va fi dat în folosinţă.

Cu ajutorul scintigrafului, cancerul poate fi detectat cu patru-cinci ani înainte ca boala să poată fi pusă în evidenţă cu ajutorul radiografiei sau tomografiei. Este o tehnică de ultimă generaţie pentru spital, iar pacienţii gorjeni nu trebuie să mai meargă în alte centre medicale din ţară unde există astfel de aparate.

Scintigrafia este o tehnică medicală bazată pe detectarea radiaţiilor emise de o substanţă radioactivă introdusă în organism, prezentând o afinitate deosebită pentru un organ sau un ţesut. Pacientul nu are nevoie de pregătire specială pentru această investigaţie. Substanţa introdusă în organism nu antrenează somnolenţă sau stare de rău. Pacientul poate să-şi reia toate activităţile imediat după efectuarea examenului.

Aşadar, din luna august, la Spitalul Orăşenesc Novaci va funcţiona aparatul cu ajutorul căruia se poate realiza o explorare noninvazivă a organelor interne.

Vizualizări: 15,810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: