Oradea, cel mai frumos oraş turistic din România

Oraşele care atrag foarte mulţi turişti în România sunt din ce în ce mai multe iar Oradea tinde să devină unul dintre oraşele preferate pentru city break. Străinii preferă Oradea, singurul oraș din România care face parte din reţeaua Art Nouveau, alături de Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta.

Oradea atrage tot mai mulți turiști, datorită construcțiilor reabilitate, frumuseților de aici și investițiilor uriașe care au fost făcute în ultimii ani. Ele au clasat Oradea în topul preferințelor destinaţii de vacanță pentru turiști în ultimii ani.

Transformarea oraşului este vizibilă, mai ales în centrul oraşului, care şi-a schimbat înfăţişarea, în doar 2-3 ani, dar şi în zona Băilor Felix, unde a căpătat un aspect luxuriant.  Oradea este orașul care a reușit performanța de a fi tot mai vizitat deopotrivă de turiștii români și străini. În ultimii trei ani, a fost o creștere spectaculoasă în cifre, datorată investițiilor masive în infrastructură, curselor aeriene externe și marketingului. Pentru prima dată în istoria sa, Oradea a avut mai mulţi turişti decât locuitori în anul 2017, când peste 223 de mii de oameni au vizitat urbea. Turiştii s-au înmulţit după ce autorităţile au investit peste 200 de milioane de euro în oraş, inclusiv în infrastructura de turism. Au fost amenajate spaţii pietonale, reabilitate clădiri istorice şi a fost deschis un aquapark modern aproape de centrul oraşului, care anul trecut a avut un profit de un milion de euro.

Oradea a atras, anul trecut, peste 250 000 de turişti, iar Băile Felix a fost destinaţia aleasă de peste 130.000 de oameni. Numărul lor ar urma să fie şi mai mare: peste 180.000 de turişti în Oradea, dintre care 70% români, urmaţi de maghiari şi austrieci. Doar investiţiile în turism se ridică, pentru Oradea, la 50 de milioane de euro, din care 2 milioane de euro au fost investite doar pentru reabilitarea Pieţei Centrale. 

În apropierea orașului Oradea se află staţiunile balneare Băile Felix (numărul unu în România ca dimensiune) şi Băile 1 Mai.  Cea mai nouă vedetă a oraşului este Aquaparc Nymphae. Este cel mai complex şi modern proiect de acest fel, amenajat pe o suprafaţă de 6,7 ha. Este cea mai mare investiţie publică de acest fel din România, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, jumătate din fonduri europene.

Orașul găzduiește numeroase festivaluri atractive, atât din punct de vedere al distracției, cât și cultural, istoric(cum ar fi Festivalul Medieval-Zilele Cetății).

Pentru ca Oradea să devină oraş turistic a contat şi modernizarea aeroportului. Doar anul trecut, peste 160 de mii de pasageri au trecut pragul aeroportului.

O estimare a primăriei Oradea arată că turiştii care au venit anul trecut în Oradea au lăsat aici cel puţin 6 milioane de euro.

Vizualizări: 2,705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: