Pat vechi de 100 de ani, cu portret. Unde îl poţi vedea!

O gorjeancă din Jupânești a donat Muzeului Judeţean Gorj un pat. Nu este vorba de orice pat, ci de unul cu o vechime de aproape un secol, care are și o fotografie încastrată. În fotografie este chiar meșterul care a realizat patul.

Patul a fost realizat de un meșter din Jupânești. Acesta și-a sculptat inițialele pe tăblia patului. Mai mult, a încastrat și o fotografie cu el, de când era mai tânăr. Pentru că nimeni nu mai locuia în casa respectivă, nepoata proprietarului a decis să doneze patul Muzeului Județean Gorj. "Este vorba despre o donație din satul Vierșani, comuna Jupânești, de la doamna profesor Elena Ungureanu. Este vorba de un pat de lemn realizat de bunicul dânsei în anul 1920. Este un pat extraordinar, deoarece are o sculptură interesantă. Ca un fapt inedit, ceea ce eu nu am mai văzut până acum, este și poza meșterului care l-a realizat. A bunicului doamnei", a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean "Alexandru Ștefulescu.
Cei de la muzeu spun că patul are o valoare inestimabilă din punct de vedere patrimonial, dar dacă ar fi să-i dea un preț crede că proprietara putea obține pe el cel puțin 1000 de lei. Pentru că reprezintă o raritate, patul va fi păstrat de cei de la Muzeul Județean Gorj, care au decis să-l asambleze și să-l etaleze la una dintre casele din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare din Curtișoara. Tot acolo va ajunge, anul viitor, și o poartă țărănească monumentală preluată zilele trecute de la Elena Măruță, o localnică.

Galerie foto



Vizualizări: 2,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: