Petrecere cu lăutari în viile din Bălănești

Viile şi livezile din comuna Bălăneşti vor fi sfinţite sâmbătă, 3 februarie, de Sfântul Trifon, pentru a fi ferite de intemperii și boli. Așa cum procedează de circa nouă ani, viticultorii din zonă organizează, în capul viei, o slujbă religioasă, urmată de o petrecere câmpenească. Nu vor lipsi lăutarii și mâncarea gătită la ceaun. Manifestările vor începe la ora 11.00.

„Ne pregătim de Trifon. Va fi ceva inedit. Vom face o prăznuire, o petrecere câmpenească. Sfântul Trifon este ocrotitorul viilor, livezilor și plantelor de cultură agricole. Manifestările vor începe cu o prezentare, o slujbă ţinută de niște preoţi de la noi, o slujbă interesantă. De această dată voi prezenta un copil de la noi, elev de liceu. Îmi place de el, este un copil sărac. Nu spun mai multe, veţi vedea atunci”, a spus Vasile Cochină, viticultor din Bălănești.
„Botezul Viilor” este un obicei care datează din timpuri străvechi, dar a fost întrerupt o bună perioadă. A fost reluat la iniţiativa lui Vasile Cochină, preşedintele Asociaţiei Viticole „Dealul Bălăneşti”.

Vizualizări: 2,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: