Picturi murale dedicate sportivelor de aur din Gorj

Două picturi realizate în cadrul Festivalului de Artă Urbană din Târgu Jiu le sunt dedicate unor gorjence de excepție, care au reprezentat România la competiții mondiale și au fost medaliate cu aur. Fosta atletă Constantina Diță și canotoarea Denisa Tîlvescu sunt inspirație pentru artiștii plastici care participă la Strad' Art. Și motivele tradiționale desenate în centrul orașului atrag toate privirile trecătorilor. 


Sergiu Mazinschi, profesor la Liceul de Arte din Cluj, desenează pentru prima dată un autobuz. Provocarea e cu atât mai mare cu cât şi-a dorit ca lucrarea să fie dedicată unei canotoare gorjene, medaliată cu aur la Campionatul Mondial. "Este un omagiu adus eroului local Denisa Tîlvescu. Campion mondial, european la caiac canoe. Este prima dată când lucrez pe autobuz. Am mai lucrat pe dube, dar pe autobuz este prima dată", a mărturisit artistul. 

Pe faţada blocului din apropiere, prinde contur portretul Constantinei Diţă, fostă atletă din Gorj, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 2008. Autor este un tânăr din Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Artă Murală. "E o interpretare. Nu e un portret fotografic. Am folosit tot felul de layer-e colorate. Predominante o să fie roşu, galben şi albastru, culorile tricolorului. De cinci, șase zile este nevoie pentru o astfel de pictură. Cel mai solicitant e urcatul şi coborâtul scărilor pe schelă, căratul materialelor. În rest, e ca orice alt suport. Tratez fiecare suprafaţă în parte, bucată cu bucată, ca un puzzle", a spus Cristian Scutaru. 


"Au un mesaj şi înveselesc. E o artă tânără arta stradală şi pereţi care ar fi decojiţi şi goi, acum au multă culoare, veselie şi un mesaj. Îmi place ce a ieșit si sunt curioasă cum va arăta rezultatul final", a spus o femeie. 


Pe bulevardul pietonal, artistele Daciana Ungureanu și Dorina Cioplea-Văduva si câțiva tineri voluntari, şi-au găsit inspiraţie în motivele tradiţionale. "Avem fata de Gorj, cu vâlnic roşu, cu codiţe cumva inspirate din Coloana lui Brâncuşi. O să avem sărutul inspirat tot din Brâncuși", a mărturisit Daciana. 


Festivalul se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni. Atunci, trecătorii vor putea vedea rezultatul muncii artiștilor care au participat la festival.

Astăzi, 2 septembrie, este programat un experiment VR, de la 11:30, la Muzeul ”Constantin Brâncuși”.


Tot pe 2 septembrie, la Casa Memorială Iosif Keber, va fi proiectat filmul "Doru".


Sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 21, la Amfiteatrul din Parcul Central, va avea loc un after party, găzduit de DJ Wicked.


Iar duminică, 4 septembrie, de la ora 10, va avea loc un street art tour.

Galerie foto






Vizualizări: 1,524

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: