Platformă modernă de colectare voluntară a deșeurilor

Primăria Comunei Peștișani a obținut o finanțare de la Uniunea Europeană prin care se vor investi aproximativ 800.000 de euro pentru înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar a deșeurilor. Este vorba de deșeuri voluminoase și reciclabile cum ar fi textile sau lemn dar și deșeuri din construcții.

Primăria Peștișani a primit finanțare prin PNRR, componenta C3-Managementul deșeurilor, program prin care urmează ca, până la finalul lunii iunie 2026, să fie înființate 250 de astfel de centre în întreaga țară. Valoarea proiectului care se va realiza la Peștișani este de 727.200 euro, fără TVA. Centrele de acest gen, de colectare prin aport voluntar, vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door. „Investiția propusă constă în platforma betonată cu o suprafață de circa 2500 mp, pe care vor fi amplasate: cântar pentru cântărire deșeuri, cu sarcina max. 50 tone; separator de hidrocarburi; container frigorific pentru cadavre animate mici, cu împrejmuire; birou supraveghere, magazii și spatii diverse, grup sanitar; 7 containere închise cu acces pietonal din exterior; 6 containere descoperite; copertină pe structură metalică; panouri fotovoltaice pentru eficiență energetică; parcare exterioară, spatii verzi; utilități corespunzătoare (cale de acces, alimentare cu apa, canalizare, iluminat, telefonie); împrejmuire cu panouri din gard de plasă bordurată, pe stâlpi de țeavă; hală de tratare a deșeurilor din construcții”, a anunțat primarul Cosmin Pigui.

Cetățenii care colectează selectiv corect, din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare, prin diminuarea cantităților de gunoi rezidual, vor putea aduce la centrul  din localitate oricând următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe: reciclabilele și biodeșeurile, deșeurile voluminoase, cele textile, din lemn, inclusiv mobilier, deșeurile periculoase, deșeurile din construcții, echipamentele electrice și electronice, anvelopele și bateriile uzate.

Vizualizări: 839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: