Producţie mulţumitoare de gutui

Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu a început recoltarea gutuilor de pe plantaţiile proprii. Reprezentanţii staţiunii spun că recolta din acest an este mai bună decât cea din 2017. Un kilogram de gutui este vândut la poarta fermei cu 1,5 lei.

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu deţine plantaţii de gutui pe circa 3 hectare, acestea fiind amplasate pe raza comunei Bălăneşti, dar şi în câmpul de cercetare din Drăgoieni. O parte din fructe au fost culese şi comercializate. Cantităţi mari din gutuile recoltate în această toamnă au ajuns în Prahova, Timiş, dar şi în alte judeţe ale ţării. Alte cantităţi însemnate au fost achiziţionate de agenţi economici, care vor utiliza fructele pentru realizarea de dulceţuri, compoturi, sucuri sau jeleu natural. „Noi am recoltat şi mai avem de recoltat la Bălăneşti. Până acum, este o producţie de 20 de tone de fructe. De data aceasta, am livrat la diferite firme din ţară. Suntem în curs de livrare, pentru că recoltăm şi în funcţie de solicitări. E un fruct destul de căutat şi apreciat pentru calităţile gustative deosebite. Producţia este bunicică, având în vedere că am avut probleme cu unele boli din cauza precipitaţiilor din vară. S-au instalat bolile şi a fost greu de combătut. Oricum, este mai bună decât anul trecut”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu.

De pe plantaţiile proprii ale staţiunii, mai sunt de recoltat circa 10 tone de gutui. Preţul la care sunt comercializate fructele diferă în funcţie de calitate. „Vindem kilogramul de gutui la un preţ mediu de 1,5 lei/kg. Este în funcţie de calitate. Mai sunt unele pătate de putregai care au fost achiziţionate pentru distilate, pentru rachiu. Pe acestea le vindem la 1 leu/kg”, a explicat directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu.

Până în 2005, unitatea deţinea circa 35 de hectare de astfel de plantaţii, însă terenurile au fost retrocedate, fiind revendicate de foştii proprietari din Bălăneşti, Peştişani şi Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,672

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: