Proteste de amploare în minerit. Salariații CE Oltenia cer salarii mai mari!

„Există o presiune foarte mare la acest moment. Oamenii cer salarii mai mari. Vor fi proteste”, anunță Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța. Și Manu Tomescu, lider la Sindicatul Energia Rovinari, spune că oamenii așteaptă o nouă grilă de salarizare, care să repare nedreptățile din trecut.

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia cer majorări salariale. Nelu Roșca, lider sindical, spune că este risc mare de proteste. Liderul de la Motru spune că, de cel puțin trei ani, salariații din minerit și energie se plâng de lefurile prea mici. „Cerem creșteri salariale de cel puțin trei ani. Doar declarativ spun că se vor face. Avem în actul adițional că din trimestru patru vor fi niște majorări. Avem 194 de persoane la Roșiuța cu leafa de 1.500-1.600 de lei, unii au chiar minim pe economie. Există o presiune foarte mare la acest moment. Ținem legătura cu salariații permanent”, a spus Roșca la Radio Infinit.

Liderul sindical susține că nemulțumirea este atât de mare în zona Motru, încât minerii ar putea recurge la proteste și greve spontane dacă șefii CEO nu le vor pune bani în plus la salarii. „Anticipez tensiuni și acțiuni sindicale puternice, nu se poate să lucrăm în continuare degeaba, să facem muncă patriotică. Să fim umiliți prin aceste salarii, minim pe economie în minerit. Toți guvernanții ne-au obligat să dăm producție să nu intre sistemul energetic în colaps și să asigurăm căldură, nu am recuperat banii. Ne-au lucrat din pix. O să vedeți acțiuni sindicale. Poate nu grevă generală, pentru că procedura reglementată de mediul legislativ este una aproape imposibilă, dar mă aștept la greve spontane și la răbufniri din cauza lipsurilor”, declară liderul sindical.

Iovan vrea minimum 5%

Eugen Iovan, lider la Energia Turceni, crede că s-ar impune o majorare de minimum 5% a lefurilor minerilor și energeticienilor. „Din discuția cu domnul Boza, au făcut demersuri pentru suplimentarea fondului de salarii, pentru că se muncește la 6-7 zile. Vrem să mărim pentru toată lumea, mai mult pentru cei cu clase mici. Trebuie ca toată lumea să primească ceva. Sub 5% nici nu se pune problema. Nemulțumirea este foarte mare”, a spus Iovan.

La fel se văd lucrurile și de la Rovinari. „Oamenii așteaptă să mai primească ceva la salarii, sunt discrepanțe între salariați. Știți ce s-a întâmplat în 2015, când au primit majorări pilele, oamenii din anumite sindicate. Acum oamenii așteaptă să primească și ceilalți. Noua grilă să le facă dreptate. Pentru muncă egală, plată egală. Dacă s-ar respecta acest principiu, nu ar mai fi probleme în Complexul Energetic Oltenia”, susține Manu Tomescu, lider la Sindicatul Energia.

Vizualizări: 6,238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: