Simulare de inundaţie pe Jiu

Într-un demers coordonat de Apele Române Jiu, specialiștii au demarat marți, 14 noiembrie 2023, un exercițiu de simulare a procedurii la inundații, având ca scop pregătirea și verificarea eficienței sistemului de alertă și gestionare a situațiilor de urgență.

Evenimentul se va desfășura pe o perioadă de trei zile, între 14 și 16 noiembrie 2023, concentrându-se pe simularea producerii inundațiilor în bazinul hidrografic al râului Jiu, între localitățile Turcinești, județul Gorj, și Coțofenii din Dos, județul Dolj.

"Scopul acţiunii este verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii și a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii. Pentru îndeplinirea scopului exercițiului, s-au luat ca ipoteză următorii parametri definitorii: depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în bazinul hidrografic al râului Jiu; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (oraje, grindină); atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare pe râul Jiu la stațiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( județul Gorj), Filiași și Răcari (județul Dolj)", a transmis Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj.

Exercițiul prevede simularea unei viituri pe râul Jiu, afectând localitățile Turcinești, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni și Turceni în județul Gorj, precum și Filiași, Braloștița, Brădesti, Scaești și Coțofenii din Dos în județul Dolj.

I

Dispeceratul S.G.A. Gorj și Dispeceratul A.B.A. Jiu au intrat în dispozitiv de alertă hidrologică, transmițând avertizări hidrometeorologice către Apele Române Jiu, dar și în cadrul sistemului local: prefectură și primării afectate.

Vizualizări: 860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: