Tinerii dependenţi de ecrane nu sunt fericiţi

Adolescenţii care petrec mult timp în faţa ecranelor, jucând jocuri pe computer, folosind social media sau scriind mesaje, sunt mai puţin fericiţi decât cei care investesc timp în activităţi care îi ţin departe de acestea. Cercetătorii au dovedit ştiinţific faptul că sportul, cititul şi interacţiunea socială directă sunt activităţi care îi fac mai fericiţi pe tineri.

Cei mai fericiţi dintre adolescenţi nu abuzează de statul în faţa calculatorului şi folosesc mediile digitale mai puţin de o oră pe zi. Pentru cei care depăşesc această oră, nefericirea creşte proporţional cu timpul petrecut în faţa ecranelor.

Conform unui studiu recent, realizat la Universitatea din San Diego, care analizează legătura dintre satisfacţia din viaţă şi timpul petrecut în faţa unui ecran, tinerii care stau majoritatea timpului cu ochii lipiţi de telefoanele lor sunt cu mult mai nefericiţi decât cei care se pot rupe cu uşurinţă de tehnologie.

Pentru a investiga această legătură specialiştii au analizat datele dintr-o monitorizare făcută la nivel naţional în SUA, pe mai mult de un milion e copii de la clasele a opta până la a zecea. Chestionarul aplicat tinerilor conţine întrebări precum cât de mult timp petrec pe telefon, dar şi cum arată viaţa lor socială şi cât sunt de fericiţi.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, adolescenţii care au petrecut mai mult timp în faţa ecranelor, fie că este vorba de telefoane, tablete sau laptopuri sunt mai puţin fericiţi decât cei care au investit mai mult timp în activităţi nelegate de tehnologie. Deşi există tentaţia de a crede că cei care nu au acces la cele mai noi tehnologii sunt mai nefericiţi, lucrurile stau exact invers.

Concluzia acestui studiu a fost că singurul mod în care poţi sta în faţa unui ecran fără să fii nefericit este să ai un interval de timp limitat când faci asta. Tinerii trebuie instruiţi să nu petreacă mai mult de 2 ore pe zi astfel în mediul online şi să crească timpul în care se văd cu prietenii. De asemenea, adulţii trebuie să le explice că fericirea nu constă în cel mai nou model de smartfone sau de laptop.

Vizualizări: 1,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: