Tort festiv de vanilie, cu ananas și mascarpone!

Pentru un eveniment festiv cum este ziua de Valentine Day puteți pregăti acest tort de vanilie cu un gust deosebit. Este un tort de vanilie cu cremă de mascarpone și ananas.

Tortul de vanilie cu ananas și mascarpone este foarte ușor de pregătit și este fresh, având un blat umed de vanilie, cu o cremă delicată de mascarpone și bucăți de ananas.

Ingrediente:

Pentru blat :

    8 buc ouă

    8 lg ulei

    150 g zahăr

    200 g făina albă

    1 linguriță praf de copt

    1 fiolă esență de vanilie

    1 plic zahăr vanilat

    1 praf sare

Pentru cremă :

    500 ml frișcă lichidă

    250 g mascarpone

    1 buc compot de 500g ananas

    3 lg zahăr pudră

    1 fiolă esență de vanilie

Pentru sirop :

    100 ml apă

    2 lg zahăr

    după necesitate sucul de ananas din compot

 Pentru ornat :

    400 ml frișcă lichidă

    200 g smântână pentru gătit

    4 lg zahăr pudră

    2 lg zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Mai întâi încingem cuptorul și tapetăm o tavă cu diametrul de 25 cm, cu hârtie de copt sau ungeți cu ulei și tapetaţi cu făină.

Separăm ouăle și mixăm albușurile cu un praf de sare până devine o spuma fermă. Adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat continuând să mixăm până obtineţi o spumă ca pentru bezea. Punem gălbenușurile, amestecate înainte cu 8 lg de ulei, esența de vanilie și amestecăm. Punem făina și praful de copt cernute amestecând ușor cu o spatulă de sus. Punem compoziția în tavă și dăm la cuptor la 180° pentru 45-50 de minute. Facem testul scobitorii și dacă scobitoarea e curată, blatul este copt. Lăsăm să se răcească în cuptorul cu ușa între deschisa.

Pregătim apoi crema și tăiem ananasul în cubulețe și punem la scurs. Păstrăm sucul din compot pentru sirop.

Batem bine frișca, adăugăm mascarpone, zahărul, esența de vanilie și continuând să mixăm. Punem deoparte 5 linguri de cremă ca să acoperim tortul. Punem ananasul și amestecăm cu grijă. Siropul se pregătește foarte ușor: punem într-un bol sucul de la compot, adăugăm 100ml apă, două linguri de zahăr (opțional) și amestecăm până se topește.

Tăiem blatul în trei felii egale. Însiropăm prima felie și punem jumătate din cremă, apoi a două felie, însiropăm și întindem restul de cremă. Terminăm cu ultima felie de blat, însiropăm și întindem crema pusă deoparte, peste tot. 

Pentru ornat batem bine frișca, adăugăm smântâna acră, zahărul pudră, zeama de lămâie și continuând să mixăm.

Punem într-un posh și ornăm după placul fiecăruia. Dăm tortul la rece până va fi servit.   

Pentru inimioarele din ciocolata cu care se ornează se topesc  200g  ciocolată amăruie și se pun în formă de silicon, fiind apoi lăsate la rece peste noapte.

Vizualizări: 3,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: