Traficul şi mâncarea au produs uimire studenţilor străini. Află de ce!

Kubra Arslan, Semeli Chatziefstathiou, Guray Degirmenci sunt doar trei din cei 16 studenți Erasmus care studiază în prezent la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Tinerii sunt la prima experiență Erasmus, dar și pentru prima dată în România și acomodarea nu a fost deloc una ușoară pentru câțiva dintre ei. Sunt deschiși, plini de viață și își dau tot interesul să studieze. Abia de trei săptămâni la Târgu Jiu, cei trei studenți din Turcia și Grecia se declară fascinaţi de obiceiurile târgujienilor și de mâncarea românească.

 Kubra Arslan locuiește în Antalya și studiază la Universitatea Pamukkale din capitala turcă. Visul ei este să devină profesoară de limba engleză, așa că frecventează la Târgu Jiu cursurile Facultății de Științe Educaționale și Management Public. Kubra este de altfel și unul din studenții Erasmus care a optat deja să rămână la UCB și în al doilea semestru de studiu. Timpul liber care îi mai rămâne după studii și-l petrece în mare parte în dormitor, asta pentru că nu s-a acomodat încă temperaturilor scăzute din regiunea noastră. Spune că în Turcia vremea este mult mai blândă în această parte a anului. La fel de greu i-a fost să se acomodeze cu mâncarea. „Studiez aici limba și literatura engleză și o astfel de mobilitate mă ajută să-mi îmbunătăţesc competențele lingvistice. Când am ajuns în România am fost încântată, dar și nervoasă, pentru că nu cunoșteam țara, nu știu limba română, a fost greu, dar acum este mai bine. Târgu Jiul este un oraș mic în care oamenii sunt primitori, de aceea mă simt bine. Aici nu există moschee, așa că nu pot să-mi practic religia. Eu nu am mâncat deloc mâncare românească, pentru că nu am găsit nimic care să nu conțină carne de porc”, a spus Kubra Arslan, student Erasmus din Turcia.

Ce spun despre obiceiurile noastre

Guray Degirmenci vine tot din Turcia și spune că este tot la prima experiență Erasmus. Spune că i se pare fascinant traficul din Târgu Jiu. ”Când am venit din București la Târgu Jiu am văzut doar câmpie, fără munți, la asta m-am gândit pe moment. Târgu Jiu este mai mare decât m-aș fi gândit eu. Aici am vizitat operele lui Brâncuși, însă am rămas surprins de respectul conducătorilor auto pentru pietoni. În Turcia tot timpul se respectă conducătorul auto, nu pietonul”, a povestit Guray Degirmenci, student Erasmus din Turcia.

Vine din capitala Greciei și i-a găsit pe târgujieni extrem de prietenoși, iar Târgu Jiu i se pare un oraș rustic. ”Toți oamenii pe care i-am întâlnit sunt prietenoși și foarte serviabili, începând de la cadre didactice până la studenți. Încă nu m-am gândit ce o să fac în viitor, eu studiez la compartimentul de științe maritime în Atena, iar aici sunt pe parte de științe economice. Îmi place să călătoresc foarte mult, am vizitat mai multe țări, Italia, Spania, Franța, Anglia, multe. În ceea ce mă privește am adus uleiul de măsline cu mine aici. Cred că mâncarea de aici este mai grea spre deosebire de mâncarea grecească”,  a spus Semeli  Chatziefstathiou, din Grecia.

Povestea pe larg a tinerilor studenţi străini care studiază în prezent la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu o aflați vineri, de la orele 19.00, pe Accent Tv, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”. 

Vizualizări: 945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: