Un prim pas pentru restaurarea operelor lui Brâncuși

Prim pas pentru restaurarea operelor din piatră de la Târgu Jiu. Institutul de Patrimoniu scoate la licitație serviciile de proiectare pentru realizarea proiectului tehnic de conservare și restaurare a Ansamblului Calea Eroilor.

În proiectul de restaurare, trebuie notate toate precizările legate de propunerile de intervenție, graficul de execuție a lucrărilor, costurile, expertizele biologice, precum și buletine de analize.

Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, scaunele și Coloana fără Sfârșit vor fi fotografiate și scanate. Doar pentru partea de documentație, INP a pregătit un buget de peste 350 de mii de lei și așteaptă ofertele de la firmele interesate să se ocupe de acest proiect, proiect ce reprezintă un prim pas pentru restaurarea sculpturilor din piatră care s-au tot degradat cu trecerea timpului și lipsei intervențiilor.

“Proiectul de restaurare conservare a Ansamblului Brâncuși va fi elaborat în fazele PT- PFU pentru componente artistice pe specialitățile piatră și metal și va conține piese scrise și piese desenate. În acord cu conținutul normat al acestei faze, documentația va cuprinde: • Memoriu tehnic pe specialitate, precizări referitoare la particularități ale unor tehnici (tehnica de execuție), identificarea materialelor din intervențiile anterioare, rezultatele și concluzii de fundamentare a propunerilor de intervenție prin teste, probe de curățare/fixare/consolidare, propuneri metodologice. • Piese desenate: - releveu de degradări.; • Fișe tehnice la materiale și soluții utilizate; • Listă de cantități, cu valori; • Grafic de execuție, pe obiecte și categorii de lucrări; • Documentație economică; • Expertiza biologică pe toate tipurile de materiale, cu analiza efectelor umidității ascensionale.; • Buletine de analize mineralogice/petrografice/fizico-chimice/biologice realizate de specialiști/atestați MC pentru identificarea elementelor constructive ale componentelor artistice precum și a efectului proceselor de degradare asupra acestora; • Proiectul de monitorizare a comportamentului în timp a construcției pe componente artistice”, a transmis Institutul Național de Patrimoniu.

Vizualizări: 471

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: