„Vară indiană” în România, cu temperaturi calde şi aer tropical în octombrie

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în care vom avea parte de vești bune, pentru că vremea se menține frumoasă. Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, temperaturile se vor situa peste normalul perioadei actuale în  intervalul 14-28 octombrie 2019. Trebuie să știți că această prognoză estimează media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații.

Conform ANM, în săptămâna 14 – 21 octombrie 2019, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo în săptămâna 21 – 28 octombrie 2019 se menține de asemenea una constant bună. Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi ușor deficitare la nivelul întregii țări. Conform Severe Weather Alert, în perioada următoare vine „vara indiană” și vom avea o vreme deosebit de caldă cu maxime de până la 28-29 grade Celsius. Sursa citată scrie că, de la an la an, este tot mai evident faptul că vremea nu mai ţine cont de anotimpuri, iar această realitate se reflectă în creșterea accelerată a temperaturilor medii globale, dar și la nivel național.

Astfel, vremea se va încălzi treptat la nivelul întregii țării, devenind chiar deosebit de caldă pentru mijlocul lunii lui Brumărel.

Valorile maxime vor depăși frecvent 24…26 de grade Celsius în zonele de câmpie și podiș, iar la nivel izolat în Câmpia Banatului și a Olteniei se pot atinge 29-30 de grade.

„Vara indiană”, fenomenul care se instalează deja în România de câţiva ani, presupune  o prelungire a anotimpului cald, dar şi o prelungire a efectelor iernii până în luna martie, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut.

Nu este exclus ca această tendinţă să se păstreze, adică să înregistrăm astfel de anomalii în perioadele de tranziţie. Pentru primăvară să avem perioade în care condiţiile de iarnă să fie elementul definitoriu, iar lunile de toamnă să ne aducă aminte că încă vara este prezentă. Specialiştii numesc acest fenomen o prelungire a verii  sau „vara indiană”.

Vizualizări: 1,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: