Festival fără castane la Tismana

"Festivalul Castanului" de la Tismana a ajuns la a şaptea ediţie și va fi organizat vineri în centrul oraşului, între orele 10.00-13.00. Chiar dacă producţia de castane din zonă a scăzut sub 15% față de media anuală, anul acesta nici vremea nu a ţinut cu cei care deţin plantaţii în zonă. Cu toate astea, autorităţile locale doresc să păstreze tradiţia şi să organizeze în continuare acest festival, care până acum s-a desfăşurat în colaborare cu Agenţia de Mediu Gorj.

Elevii din Tismana vor expune vineri în cadrul festivalului lucrări de artizanat şi pictură realizate de ei şi, împreună cu soliştii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, susţin un program artistic. Deşi producţia de castane a scăzut considerabil, autorităţile vor să respecte tradiţia. "Vrem să ducem mai departe acest festival, pentru că avem nevoie în continuare de sprijinul oamenilor şi al autorităţilor. Este vorba de o muncă de 4 ani, timp în care s-au platat aici aproximativ 40 de hectare de castani", a precizat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.

Dacă în anii trecuţi, în cadrul festivalului se organiza şi o expoziţie de castane cu vânzare, acum nici acest lucru nu mai este posibil. De castane se vor bucura doar copiii. "Anul acesta a fost un an deosebit de greu în Tismana, dacă vorbim de castane şi fructe. Nu s-au făcut nici strugurii, nici perele, nici merele, gutuile, mai nimic. Pomii fructiferi şi viile au avut o boală, iar vremea din primăvara trecută, cu îngheţ şi ploi multe, a distrus tot. Sunt foarte puţine castane. Se mai comercializeză prin comună cu 10 lei kilogramul. Noi am reuşit să strângem, să dăm câte o punguţă de castane fierte la copiii care participă la festival şi câte un pumn de castane la restul care o să mai fie pe acolo", a mai spus primarul din Tismana.

Marian Slivilescu a ţinut să precizeze şi fapul că anul acesta nu doar castanele lipsesc de la eveniment, dar şi celebrul tocan de oaie şi păstrăvul cu mămăliguţă, care în anii trecuţi au făcut deliciul festivalului. S-a luat decizia aceasta pentru că sărbătoarea de la Tismana este chiar înaintea începerii campaniei electorale şi primarul nu vrea să fie acuzat că a făcut intenţionat acest lucru.

Vizualizări: 1,578

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: