Ziua Porţilor Deschise la Penitenciar. Cum trăiesc deţinuţii de la Târgu Jiu

Penitenciarul din Târgu Jiu şi-a deschis luni porţile pentru curioşii care au dorit să afle cum e viaţa în spatele gratiilor. Nu mai puţin de 400 de persoane private de libertate îşi duc zilele în puşcăria de la Târgu Jiu, puşcărie care se află în acest moment într-un amplu proces de extindere. Viaţa deţinuţilor de la Târgu Jiu nu este nici prea grea, dar nici uşoară, având în vedere că cei mai mulţi se plâng de spaţiile destul de mici şi de căldura care îi omoară în celule.

Cosmin Drăghici are 21 de ani şi execută în prezent o pedeapsă de un an şi două luni pentru conducere fără permis. Tânărul îndură rigorile unui sistem de detenţie pentru că nu este la prima abatare, a mai fost condamnat pentru tâlhărie, executând doi ani într-un sistem mult mai riguros aşa că cel de la Târgu Jiu i se pare deja mult prea uşor. Aici joacă tenis, merge la sala de sport şi participă activ la activităţile educative din puşcărie, fiind singurul mod de a-i trece timpul mai uşor. „M-au condamnat la 1 an şi două luni pentru această faptă şi sunt aici de patru luni. Este a doua oară când sunt în puşcărie, prima dată am intrat pentru tâlhărie, am fost condamnat doi ani, am ieşit şi asta este situaţia. Nu mi-a fost greu să mă adaptez pentru că am avut prima experienţă într-un alt regim, închis, de maximă siguranţă. Problema este că suntem mulţi în cameră, căldura este infernală”, a declarat Cosmin Drăghici, deţinut.

„Regret, dar nu mai pot da timpul înapoi”

Un alt deţinut, o altă poveste. Tânărul de doar 23 de ani a fost condamnat la trei ani pentru tâhărie şi mărturiseşte că deşi în penitenciar se fac eforturi să-i reabiliteze prin cursuri, afara nu se ţine cont de ele. „Vremea trece greu având în vedere că nu avem acces la libertate. Cursuri se fac aici, dar nu se ia în considerare tot timpul, de aici zic că ne reabilitează, dar afară nu se ţine cont de ele. M-am adaptat foarte greu, totul a fost diferit, prea mulţi în cameră. Mi-e dor de familie, sunt vizitat, dar nu este suficient. Regret fapta, dar nu mai pot da timpul înapoi”, a declarat un alt deţinut.

Părăseşte azi puşcăria

Narcis Pătru este unul din deţinuţii de la Târgu Jiu care marţi părăseşte sistemul de detenţie după ce a executat un an jumate pentru ameninţare. Deţinutul a vorbit despre greutăţile din puşcărie. „Probleme sunt în camere, sunt la curtea de plimbare care este foarte mică pentru 200 de deţinuţi, probleme mai sunt la magazin, unde sunt foarte scumpe, la comisia de eliberare condiţionată fiindcă se dă drumul preferenţial. Nu mi-a fost greu pentru că mai am antecedente penale, un furt şi un viol în tinereţe. Nu pot să spun că sunt infractor, nu fur, nu dau în cap”, a declarat Narcis Pătru. Reprezentanţii Penitenciarului Târgu Jiu spun că în prezent au în custodie 430 de persoane private de libertate.

Galerie foto





Vizualizări: 10,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: