A decedat fostul director al Spitalului din Târgu Cărbunești

Dan Aurelian Duminică, fost director al Spitalului Orășenesc Târgu Cărbunești s-a stins din viață! Chirurgul Duminică este considerat personalitate marcantă a orașului Târgu Cărbunești și a lumii medicale gorjene.

Un fost asistent medical, din perioada când Dan Aurelian Duminică a condus unitatea spitalicească, a făcut o trecere în revistă a activității pe care regretatul chirurg a avut-o la Spitalul din Târgu Cărbunești.

"El a fost deopotrivă soț, tată, medic și om, apreciat de comunitatea profesională și socială în care s-a integrat dinamic încă de la venirea sa în Tg Cărbunești ca medic la secția de Chirurgie a Spitalului din localitate , fapt ce i-a permis să fie numit medic șef al secției de chirurgie și medic director al Spitalului , succedând medicilor directori după 1960 : Ovidiu Xenachis, Ioan Puchiu , Ion Abrudan, Ștefan Marinescu , Grigore Scăueru , Cornel Munteanu , Nicolae Burghiu , urmat apoi de Aristică Moroșanu, Aurelian Dobran , Constantin Scrieciu , Constantin Târziu , Florin Sorin Mehedințu .

În perioada cât a fost la conducerea Spitalului Orășenesc din Tg.Cărbunești , a promovat moralitatea , etica medicală , a sprijinit activitatea științifică a personalului medico sanitar , fiind poate cea mai prolifică perioadă în acest sens după cea din timpul medicilor Valeriu Grubneag , Ștefan Marinescu , susținând și implicându-se direct în organizarea și desfășurarea unor sesiuni de referate și comunicări științifice interjudețene , cu largă participare națională , împreună cu doctorul Constantin Târziu și asistentul medical Banța Victor .

În urma unei astfel de emulații științifice au fost edificate două monumente în incintă , primul marcând actul de naștere al Spitalului prin monumental ridicat cu prilejul simpozionului ce marca centenarul unității medicale la data de 1 octombrie 1992 și al doilea monument marcând personalitatea doctorului Victor Bellu , fost medic director al Spitalului din 1911 până în 1947 , operă a sculptorului Geană din Tg.Cărbunești.

În aceeași perioadă a înaintat documentația pentru construirea unui nou spital la Tg.Cărbunești cu dispensar policlinic integrat , prilej cu care ne-au vizitat doi miniștri ai Sănătății. Construirea obiectivului a fost demarată în timpul mandatului de director al doctorului Dan Aurelian Duminică și a fost finalizat, partial , în timpul mandatului de director al lui Constantin Târziu , care i-a succedat. ”Parțial” pentru că după ridicarea clădirii dispensarului policlinic, proiectul nu a mai fost continuat rămânând neobiectivată latura dinspre Nord-Est , destinată noului spital.

A condus unitatea medicală din Tg.Cărbunești , profesionist ca un om adevărat stăpânind arta dialogului cu intelocutorii fapt ce l-a făcut stimat, apreciat și respectat de către colaboratori , colegi, oameni din toate sferele sociale iar plecarea lui din viață este percepută ca o pierdere pentru comunitate și pentru lumea medicală urmând ca istoria medicinii să îi păstrează memoria pentru eternitate ca reală sursă de inspirație pentru cei care se vor încumeta a o scrie.

Un om pentru eternitate, un om pentru Dumnezeu: Dan Aurelian Duminică", este mesajul postat de fostul asistent Victor Gh. Banța.

Vizualizări: 3,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: