Avocaţi francezi angajaţi pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa pentru a câştiga procesul pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care luptă de trei pentru finalizarea acestui proiect, spune că procesul cu statul francez este un demers pur administrativ. Premierul Victor Ponta a promis că Guvernul va prelua cheltuielile judiciare.

Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care şi-a făcut un ţel pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, s-a întâlnit ieri cu premierul Victor Ponta şi cu primarul Florin Cârciumaru pentru a-şi oficializa proiectului. Acesta i-a arătat premierului documentul care atestă că sculptorul Constantin Brâncuşi şi-a dorit să revină în ţară, însă a fost refuzat de statul român, în perioada socialistă. Este vorba despre un proces verbal datat din anul 1951, pe care Laurian Stănchescu îl va prezenta luni primarului din Paris.

Stănchescu urmează să iniţieze un proces pentru ca repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi să fie certificată de către instanţa judecătorească franceză. “Luni, mă voi întâlni cu primarul Parisului şi cu prefectul Poliţiei. Împreună vom demara un proces pentru ca o instanţă franceză să certifice repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Nu este un proces împotriva Franţei, ci un demers administrativ. Primarul Parisului şi-a dat deja acordul pentru repatrierea osemintelor”, a declarat Laurian Stănchescu.

Proiectul lui Stănchescu a devenit naţional

După trei ani de insistenţe, proiectul lui Laurian Stănchescu devine, în sfârşit, de interes naţional. Asta după ce, în urma întâlnirii de ieri, Victor Ponta a promis că Guvernul va susţine financiar demersurile privind repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi.

Premierul spune că va angaja o firmă de avocaţi chiar din Franţa pentru a nu pierde procesul cu instanţele franceze. “Procedurile cu statul francez sunt destul de complicate. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa pentru a ne reprezenta în proces. Voi da decizie în acest sens şi vom prelua noi toate cheltuielile privind acţiunile de reprezentare în faţa instanţei de la Paris. Personal, vă garantez că Guvernul va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, însă decizia aparţine judecătorilor francezi”, a declarat Victor Ponta.

Scriitorul Laurian Stănchescu i-a oferit premierului un tricou pe care a fost imprimat chipul lui Constantin Brâncuşi. “Este o zi istorică pentru mine. În sfârşit, după trei ani de luptă Brâncuşi vine acasă. Vă mulţumesc şi vă dăruiesc acest tricou” a spus Laurian Stănchescu. La rândul său, Ponta a promis că va purta tricoul în ziua în care vom primi o decizie favorabilă din partea instanţei franceze.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: