Biserică şi stat în Gorjul secolului al XIX-lea

Recent a fost lansată o carte  despre rolul jucat de instituţia bisericii în trecutul acestui judeţ, un subiect în general ocolit de istorici din diverse motive. Istoricul Marcela Mrejeru reuşeşte însă să surprindă, pe baza documentelor de arhivă, câteva dintre aspectele importante ale evoluţiei bisericeşti în Gorj în perioada 1864-1900. Câteva dintre aceste momente importante de istorie vor fi prezentate pentru GORJ TV la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj”.

Una din instituţiile fundamentale ale statului român, cel puţin începând cu Epoca Medievală, a fost biserica. Aceasta a funcţionat în strânsă interdependenţă cu instituţiile statului medieval şi modern, ca să rămânem cantonaţi în perioada studiată de Marcela Mrejeru. Acest lucru a rămas valabil chiar şi după 1863-1864, perioadă în care Alexandru Ioan Cuza a impus secularizarea averilor mânăstireşti. Pentru acest lucru, aşa cum susţine Marcela Mrejeru pe bază de documente, domnitorul ţărănimii nu a fost iertat niciodată de vreme ce slujbele pentru el au lipsit chiar în epoca respectivă.

Pentru istoria noastră națională, să reținem că vorbim de secolul în care s-a constituit națiunea română modernă, în care s-a realizat și apoi s-a desăvârșit unitatea națională. În acest secol România și-a construit practic structurile economice, sociale, mentale și politice ale statului modern. Statul român s-a integrat extrem de dificil în structurile și ritmurile de dezvoltare europene poate şi datorită faptului că până după jumătatea secolului al XIX-lea am avut o instituţie bisericească nereformată, vasală celei greceşti.

Telespectatorul gorjean  va afla lucruri foarte interesante despre organizarea bisericii de la Gorj din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, despre modul de viaţă al preoţilor şi enoriaşilor, modul de alegere al preoţilor dar şi despre averea acestei instituţii fundamentale a statului. Toate acestea dar şi multe alte informaţii interesante luni seara, la orele 18.30 şi 20.30, la GORJ TV.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: