Casă distrusă de foc la Târgu Jiu, pe o stradă fără hidranţi

Un nou incendiu s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute în municipiu, după alte câteva de la începutul anului, toate soldându-se cu importante pagube materiale. Duminică seara târziu o casă situată la marginea orașului, în zona străzii Panduri, a ars ca o torță, deși proprietarii săi erau acasă.

Focul a fost observat de aceștia prea târziu. Tot ce au mai putut face atunci a fost să se salveze pe ei și nepoțeii pe care îi aveau în locuință. Culmea este că lucrările la casă fuseseră terminate anul trecut, construcția fiind una nouă. Mansarda a fost realizată în întregime din lemn, iar asta a făcut ca incendiul să se extindă extrem de repede. Proprietara casei era de părere la momentul incendiului că totul ar fi pornit de la coșul unei sobe, variantă confirmată ulterior și de către pompieri. „Eu eram în casă, dar nu am observat focul decât foarte târziu. Probabil o fi fost vreo problemă la coșul de la sobă, nu știu ce să spun. În sobă nu am băgat lemne mai multe ca de obicei”, a spus proprietara.
Un vecin al familiei Romanescu, cea afectată de nenorocire, a sărit în ajutorul acestora, omul fiind și el disperat pentru că avea casa la mai puțin de un metru de cea cuprinsă de flăcări. Din fericire focul nu a ajuns și la locuința lui, el având timp să îi ajute pe vecini ca să se salveze. „Bunicii copiilor erau în spatele casei și nu aveau nicio cale de acces nici pentru ei, nici pentru nepoței. Eu am luat-o pe vecina și pe copii în spate și i-am băgat la mine, iar vecinul, fiind bărbat, s-a salvat singur. Problema pe strada noastră este că nu avem hidranți, nu avem rețea de apă, nu avem nimic aici, oricând se poate întâmpla din nou o asemenea nenorocire”, a spus omul. Casa cuprinsă de flăcări e construită alături de alte într-un cartier nou al orașului, la periferie, pe câmp, accesul fiind extrem de greoi. Lipsa hidranților a făcut ca pompierii să deplaseze patru cisterne cu apă la locul intervenției. Una dintre acestea le alimenta pe celelalte trei pentru a asigura un debit suficient de apă celor care au muncit mai bine de o oră pentru a lichida incendiul.

Recomandările pompierilor
O anchetă va stabili în perioada următoare atât cauzele incendiului, cât și valoare pagubelor, o primă estimare fiind făcută la 400.000 de lei. Până atunci pompierii le recomandă tuturor proprietarilor de clădiri care folosesc sobele pentru încălzire să verifice foarte bine coșurile de evacuare a fumului. Incendiul de acum se produce după ce, cu o săptămână înainte, alte trei case au ars pe strada 14 Octombrie, iar în zona Ursați o bătrână și-a pierdut viața după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări. „Coșurile și burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreținute și curățate periodic pentru a nu provoca incendii. Cele din cărămidă tencuită vor fi izolate față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei coșurilor la 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se va introduce un strat de azbest, iar la trecerea prin acoperiș se lasă o distanță de cel puțin 10 cm între fața exterioară a zidăriei coșului și elementele combustibile ale acoperișului. Nu este permis ca în coșuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului sau planșeului. Coșurile se prelungesc deasupra acoperișului cu 0,5 – 0,8 metri și vor fi permanent verificate și întreținute”, se arată în recomandările pe care Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj îl face proprietarilor de clădiri care folosesc sobele pentru a se încălzi.

Galerie foto



Vizualizări: 1,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: