Ciurel şi Graure aduc termoficarea din Severin în CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va prelua termocentrala care asigură agentul termic în Turnu Severin, în contul creanţelor pe le are de recuperat de la RAAN. În fapt, guvernanţii au decis să închidă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, singurul producător de apă grea din România. Pentru a nu risca să lase un oraş întreg fără agent termic, aceiaşi guvernanţi au decis ca termocentrala din cadrul RAAN, Romag, să fie preluată de CE Oltenia. Cel care se va ocupa de preluare va fi Octavian Graure, numit vineri director la Romag. Interesant este că, acum câteva luni, Laurenţiu Ciurel a promis actualilor guvernanţi şi preluarea termoficării din Craiova, cu datorii de 200 de milioane RON. Două achiziţii păguboase, care vor îngropa înainte de vreme Complexul Energetic Oltenia.

Cel care a făcut anunțul a fost prim-vicepreședintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc Scrădeanu. Acesta a menționat că la Guvern se află un proiect privind reorganizarea RAAN și care va fi dezbătut astăzi în comisia de dialog social.

Potrivit lui Scrădeanu, Octavian Graure este de azi la conducerea platformei Romag Termo. Directoratul lui Graure urmează să țină numai câteva luni. Se pare că acesta are misiunea de a transfera Termocentrala către Complexul Energetic Oltenia (CEO), în următoarele trei luni, în contul datoriei de peste 110 milioane de lei pe care o are RAAN către CEO, pentru cărbunele care a fost livrat şi neplătit. Informația a fost confirmată și de liderii de sindicat din Gorj.

CEO, căpuşat din ordinul guvernului

Complexul Energetic Oltenia, deşi are management privat, a fost obligat în ultimele luni să ia mai multe măsuri de sprijinire a altor unităţi de stat, muribunde. În precampania electorală, directorul Laurenţiu Ciurel a fost obligat de şefii de la minister să livreze cărbune către Govora, care mai departe a produs energie pentru Oltchim, ştiind faptul că banii nu vor putea fi recuperaţi. De altfel, Uniunea Europeană face acum o anchetă, pentru a afla în ce măsură vorbim de un ajutor mascat acordat de CE Oltenia pentru Oltchim.

O altă decizie de acest gen a fost luată anul trecut, când conducerea CEO a anunțat că va prelua prin absorbție termoficarea din Craiova. În acest fel se sting datoriile de 200 de milioane de RON ale termoficării către CEO și, în plus, complexul se obligă la investiții de zeci de milioane de euro în Craiova condusă de pesedista Lia Olguţa Vasilescu. Preluarea Termo Craiova se află pe masa Consiliului Concurenței, care trebuie să își dea avizul pentru această tranzacție.

Acum, Complexul Energetic Oltenia preia și termoficarea din Severin, care încălzește 65 de mii de persoane. Datoriile la încălzire ale locuitorilor din Severin se ridică la 33.343.899 de RON.  

CONCEDIERI

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este "una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut", susţinând că în prezent "grija" autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi.

PRELUĂRI

Potrivit unor surse, CEO va avea în componență, în iulie, după ieșirea Hidroelectrica din insolvență și centralele Lotru, Vâlcea și cele de pe Jiu. CEO a preluat termocentrala pe gaze de la Brăila, tot în contul unor datorii de 30 de milioane de lei, dar aceasta poate fi utilă complexului.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: