Condamnare penală pentru CEO. Zeci de mii de euro pedeapsa!

Complexul Energetic Oltenia a fost condamnat miercuri în premieră în cadrul unui dosar penal în care a fost trimis în judecată și acuzat alături de alți doi angajați ai săi de moartea unui salariat în ianuarie 2015. Tudor Burducea și-a pierdut viața atunci pentru că a intrat într-un vagon pentru a-l curăța de cărbunele înghețat, o bucată mare de rocă picând peste el.

Procedura era ilegală, dar, la proces, muncitorii audiați au menționat că șefii le cereau adesea să intre în vagoane pentru a le curăța de cărbunele înghețat, altfel pierderile ar fi fost de ordinul zecilor de tone. Verdictul pe care CEO l-a primit acum este unul care trimite un semnal clar pentru companie mai ales în privința respectării normelor de securitate și sănătate în muncă, norme despre care directorul general Sorin Boza declara toamna aceasta că sunt prioritatea sa.

„Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 300.000 lei amendă penală, echivalentul a 200 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Condamnă inculpata S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. la pedeapsa de 225.000 lei amendă penală, echivalentul a 150 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 375.000 lei amendă penală, echivalentul a 250 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.500 lei corespunzătoare unei zile-amendă”, se arată în decizia Judecătoriei Târgu Jiu.

Faptele

Ancheta efectuată de procurorul Laurențiu Grecu a scos în evidență că CEO nu s-a implicat în prevenirea unor nenorociri de genul celei întâmplate acum trei ani. „Din procesul verbal de cercetare întocmit cu privire la cauza producerii evenimentului reiese că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a întocmit instrucțiuni proprii pentru a instrui salariații cu privire la modul de lucru în cazul în care cărbunele este înghețat, vagoanele nu se pot descărca complet și în ce situații se pot reintroduce în tunelul de dezgheț. De asemenea, s-a reținut că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a asigurat și controlat cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii săi a măsurilor prevăzute în instrucțiuni existente, care prevăd interzicerea intrării în vagoane sau urcări pe încărcătură pe timpul manevrelor, astfel că se admitea în mod tacit intrarea în interiorul vagonului pentru a fi curățat, fapt ce a concurat la producerea evenimentului”, se arată în rechizitoriul trimis Judecătoriei Târgu Jiu.

 Condamnări pentru șefi

Aceeași instanță i-a găsit vinovați pentru acuzațiile ce le-au fost aduse și pe doi dintre șefii pe care Burducea îi avea la locul de muncă. Virgil Vlăduț Paliu a fost condamnat la 2 ani și 3 luni închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere de 3 ani. În acest timp el trebuie să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Craiova sau la o instituție din subordine.

Maistrul șef de tură Constantin Năboiu a fost și el găsit vinovat pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, primind o pedeapsă de 2 ani și 2 luni închisoare. Executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Turceni.

Instanța a mai dispus ca cei doi șefi ai lui Tudor Burducea și CEO să îi despăgubească pe urmașii acestuia în solidar cu câte 100.000 de lei. Patru persoane au calitatea de parte civilă în dosar, soția și copii, inculpații mai având de achitat și câte 750 de lei cheltuieli judiciare către stat. Verdictul nu este definitiv.

Vizualizări: 4,986

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: