Cum a transformat un preot curtea bisericii într-un loc de distracție pentru copii

Un preot din Baia de Fier, Ionuț Ciungu adună, în fiecare duminică, zeci de copii din comună în curtea bisericii, unde desfășoară mai multe activități creative și de socializare.


Vremea a ținut cu noi, spunea parintele Ionuț, duminică, la Biserica Izvorul Tămăduirii. După slujba de la biserica, preotul așteaptă copiii din comunitate să participe la diverse activități. Duminică, 25 septembrie, circa 20 de copii, mici și mari, s-au strâns într-un cerc și au jucat un joc cu ajutorul unui balon. În jocul părintelui Ionuț, toți copiii au câștigat. 

Face aceste activități de un an și jumătate și a înțeles că trebuie continuu să mențină interesul crescut al copiilor prin diverse jocuri. 

De data aceasta a avut un ajutor. A intrat în scenă Roxana, învățătoare la școala din comună. Ea i-a antrenat într-un joc de cunoaștere. ”Eu sunt Roxana și-mi plac rodiile”, a dat startul jocului. Iar mingea a ajuns apoi la Natalia. ”Eu sunt Natalia și-mi plac nucile”. Și aruncând mingea unul la altul, copiii au aflat pe lângă numele lor și un fruct sau legumă care le place.

Au continuat apoi cu pictură pe pietre. Ș-au așezat la o masă și au început să picteze.

Frecvent, în parohie, la activitățile cu copiii sunt invitați oameni de la care cei mici pot învăța. Au fost și lecții de engleză.

Tânărul părintele Ionuț a ajuns la Parohia Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” în urmă cu patru ani. De loc este din comuna de lângă, Bengești Ciocadia.

Părintele spune că nu-și dorea o parohie în Bălcești, satul natal, ci la Baia de Fier. ”Datorită oamenilor de aici, mi-au plăcut mereu”, a explicat el. ”Și în satul meu oamenii sunt buni, dar când vine vorba să facă ceva împreună nu reușesc sau reușesc foarte greu. Aici oamenii au construit o comunitate mai unită”, spune părintele.

Marea provocare a sa este să aducă tinerii la biserică. ”Pe cei mai în vârstă îi aduci mai repede în biserică, dar cu cei tineri e mai greu”. De aceea, părintele lucrează la crearea unei alte imagini a bisericii din capul satului, unde tinerii se distrează și sunt înțeleși. ”Dacă nu se distrează a doua oară nu mai vin”, este concluzia la care a ajuns după un an și jumătate de întâlniri cu tinerii. Fiecare duminică este despre jocuri și dezbateri pe diverse subiecte, fără să insiste foarte mult pe teme religioase. Are răbdare și le spune de fiecare dată atât cât pot înțelege.

Când vremea se va răci, copiii vor face activitățile în biserică și într-o cameră amenajată recent. 

Nevoi sunt mai multe, însă discuțiile cu părintele nu se concentrează pe acestea, ci se mulțumește și cu ce are acum pentru a continua întâlnirile cu copiii.

Chiar dacă se termină acuarelele, hârtia ori alte materiale, nu se sfârșește dorința părintelui Ionuț Ciungu de a face ceva pentru comunitate.

Galerie foto












Vizualizări: 1,819

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: