Cum să înmulțiți o tufă de lavandă prin butași!

Cel mai simplu mod de a înmulți lavanda primăvara este prin butași deși este destul de simplă și înmulțirea prin rămurele lăsate în apă Dar dacă aveți deja o plantă de lavandă în grădină vă va fi foarte ușor să produceți mai multe plante pentru sezonul următor.

Primăvara, mai întâi întinerim și înfrumusețăm planta cu o tăiere de primăvară, apoi puteți obține lăstari verzi, care vă vor garanta propria recoltă acasă fără a cumpăra lavandă în magazin.

La tăierea de primăvară la lavandă se scoate cam o treime din plantă, tăind doar părțile mai tinere ale plantei nu și părțile mai vechi, lemnoase.

La lavandă se poate face și o tăiere de toamnă când se înlătură lăstarii de lavandă care au înflorit, și se dă tufei o formă de emisferă. În acest fel împiedicăm planta să se rupă dacă sunt zăpezi abundente în timpul iernii.

Pentru a înmulți lavanda prin butași aveți nevoie de un ghiveci cu diametru mai mare. Îndepărtați lăstarul din partea inferioară, care este atașată de tulpina principală, fără să-l rupeți,  fiind important pentru înrădăcinarea corectă a plantei. Cu un cuțit ascuțit, îndepărtați micile proeminențe de pe partea inferioară a lăstarului și frunzele inferioare de frunze astfel încât în partea de jos a plantei sa avem o tulpina goală care poate fi introdusă complet în substratul format în ghiveci.

Locurile din care am scos frunzele vor fi folosite pentru o înrădăcinare mai fermă a plantei. Apoi folosim un stimulator de înrădăcinare pe tulpina goală, datorită căruia întregul proces va decurge mai repede, iar planta este protejată de eventuale probleme precum mucegaiul sau putregaiul. Așezați butașii în pământ în ghiveci și udați suficient solul, apoi acoperiți recipientul cu o pungă de plastic, ceea ce va ajuta la menținerea unui mediu umed în jurul butașilor. Procesul de înrădăcinare începe după 4-6 săptămâni când trebuie să tăiați colțul pungii de plastic pentru a îmbunătăți circulația aerului. După câteva săptămâni, scoateți complet punga și lăsați plantele în ghiveci până când sunt suficient de înrădăcinate, apoi transplantați-le în ghivece individuale sau în pământ.

Galerie foto


Vizualizări: 9,397

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: