Cum scăpăm de coropișniță în grădina de legume!

De coropișnițele care atacă plantele din grădină sau solarii e greu de scăpat definitiv dar ajută foarte mult să diminuăm atacul acesteia. Coropișnița este o insectă folositoare în grădină pentru că se hrănește cu viermi și insecte, și prin galeriile pe care le sapă ajută la aerisirea solului și drenarea apei, lucru foarte util mai ales în cazul solurilor lutoase.

Totuși această utilitate pălește atunci când coropișnițele vă invadează grădina și fac ravagii printre răsadurile abia plantate. În ultimii ani datorită încălzirii vremii, înmulțirea excesivă a coropișnițelor a devenit o problemă majoră în grădina de legume.

Coropișnițele se simt bine pe terenurile fertile, îngrășate cu gunoi de grajd, unde au suficientă căldură și umiditate.

În mod normal, în perioada de plantare a răsadurilor din lunile aprilie-iunie, atacul coropișnițelor este mai puternic și trebuie luate măsuri.

Pentru cei care aplică principiile unui grădinărit bio, varianta folosirii granulelor chimice este exclusă.

Pentru a nu fi rupte de coropișniță, răsadurile se înfășoară într-o folie (de sac transparent sau folie mai subțire de solar – fășii late de 5-10 cm și lungi de 10-15 cm). E important să fie bine înfășurată banda de folie în jurul răsadului imediat de la colet (baza rădăcinii) până la jumătatea tulpinii. Aceste folii se vor îndepărta după ce răsadurile sunt bine prinse și nu mai există riscul să fie tăiate.

Pentru a scăpa de coropișnițele din solarii, toamna se fac gropi de 20-30 cm care se umplu cu gunoi proaspăt de grajd. Coropișnițele atrase de căldură se vor retrage acolo peste iarnă. E important ca aceste cuiburi să fie distruse până la sfârșitul lui februarie, înainte ca aceste coropișnițe nedorite să plece din nou prin grădină.

Se pot folosi și capcane cu bere – soluție bună pentru grădinile foarte mici. Se pun în pământ la nivelul solului pahare sau sticle de plastic umplute cu bere. Coropișnițele atrase de miros vor cădea în lichid.

Excesul coropișnițelor arată și un dezechilibru natural, un sol mult prea lucrat, săpat, mult prea umed, în care s-a folosit gunoi de grajd insuficient putrezit, precum și o lipsă a prădătorilor coropișniței: cârtițe, arici, broaște sau păsări sălbatice. Așadar, o metodă de luat în calcul este să încercați să atrageți aceste viețuitoare în grădină. Asta nu înseamnă că ele nu vor produce și ceva pagube, dar acestea vor fi mai puțin grave

Atunci când atacul e masiv și  daunele mari, devenind foarte dificil să se mai planteze răsaduri sau să fie semănat ceva (coropișnița prin galeriile pe care le face, mișcă semințele și lasă mici rădăcini în aer), se poate apela și la granule chimice de combatere a coropișnițelor. Sub nicio formă nu se lasă granulele neacoperite fiindcă vor fi înghițite de păsări și alte animale. Foarte eficiente sunt atunci când se încorporează superficial în sol cu sapa sau o greblă și apoi se udă. De asemenea, se pot introduce 2-3 granule direct în găurile făcute de coropișnițe.

Vizualizări: 4,348

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: