Descoperă Mănăstirea Târgu Logrești, la Accent Tv

Comuna Logrești din județul Gorj se poate lăuda cu un obiectiv pe care prea puțină lume îl cunoaște. Vorbim de Mănăstirea Târgu Logrești, un loc absolut dumnezeiesc, mărginit de păduri de salcâm și tei, într-o oază de liniște. Aici își duc traiul 14 măicuțe și preotul duhovnic, iar activitatea de bază este apicultura. Mănăstirea Târgu Logrești este monument istoric, fiind ridicată încă din 1769 de către o familie de boieri din aceste locuri. Nu este prinsă încă în circuite turistice și poate tocmai asta o face specială.

Mănăstirea Târgu Logreşti este monument istoric şi este printre puţinele din Gorj care datează din secolul XVIII. A fost ridicată de o familie de boieri din Logreşti, Costache Pandia, iar primul stareţ al Mănăstirii a fost părintele Iosif Tăndălescu. Locul s-a pustiit în momentul când toți țăranii clăcași din zonă au primit pământ peste Amaradia, iar biserica a rămas doar una de mir. Viața monahală a fost reluată 1932 când Biserica a și suferit primele îmbunătățiri. Astăzi trăiesc aici 14 măicuțe și părintele lor duhovnic. Trăiesc din ce muncesc ele cu mâinile lor și nu duc lipsă de nimic. ”Facem slujbele monahale, dimineața, seara, utrenie, vecernie, Sfânta Liturghie și în afară de rugăciunea care se face în biserică ne ocupăm și noi cu activități ca să ne asigurăm traiul. Avem și noi o văcuță, niște găini, lucrăm la grădină, dar principala activitate este apicultura. Chiar de la început, de când s-a redeschis Mănăstirea, maica stareță a cumpărat câțiva stupi și a învățat să lucreze la albine și apoi s-au mai calificat încă două măicuțe. La activitățile care nu necesită să umblăm în stupi, ne pricepem toate”, a spus Maica Eftimia, ghidul Mănăstirii.

”Oamenii care au nevoie, ne găsesc”
Lăcașul de cult este situat la doi kilometri de centrul comunei Logrești, peste Amaradie, la poalele a două dealuri. Drumul de acces este greoi, dar nu imposibil și așa cum spun măicuțele, poate fi parcurs de cei care vor să fie aproape de Dumnezeu. ”Suntem 15 măicuțe, avem părinte duhovnic. Punem grâu, porumb, nu prea mult, cât ne trebuie nouă, grâul mergem la moară cu el, în măcinăm și facem pâine, porumbul la fel. Noi îi așteptăm pe oameni cu multă dragoste, multă liniște, bunăvoință din partea noastră ca să-i ascultăm. Să știți că oamenii care au necazuri, ne găsesc”, a spus Maica Eftimia, ghidul Mănăstirii.
Povestea acestui loc sfânt, dar și cum reușesc aceste maici să trăiască numai în rugăciune, aflați vineri seara, de la 19.00, la Accent Tv în emisiunea ”Despre noi, oamenii”.

Galerie foto


Vizualizări: 9,140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: