Dezbatere electorală: Ce promit candidaţii legat de fonduri europene

Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema abordată de această dată vizând atragerea de fonduri europene. O parte din candidaţii intraţi în cursa pentru Parlamentul României au fost întrebaţi dacă fondurile europene reprezintă o soluţie pentru salvarea judeţului. Mulţi cred că tinerii nu sunt sprijiniţi suficient pentru a accesa fonduri europene.

Dumitru Miroiu, candidat USR Gorj la Senat (foto), are şi o experienţă personală în atragerea de fonduri europene: „N-aş crede că atragerea fondurilor europene ar fi unica soluţie de salvare a judeţului, dar ar putea aduce un plus de valoare economiei locale. Ar fi necesar un pachet de soluţii, s-ar crea foarte multe locuri de muncă, ceea ce ar conduce la scăderea ratei şomajului. Aş miza pe faptul că atragerea fondurilor europene ar fi una dintr-un pachet de soluţii. Alta ar fi dezvoltarea turismului, ce ar putea fi făcută pe fonduri europene de către tineri, având la dispoziţie 4 Măsuri. În platforma mea program, individuală, am un punct care vizează susţinerea fermierilor prin măsuri viabile pentru a putea accesa fondurile europene, încercând să mărim gradul de absorbţie. Tinerii nu sunt sprijiniţi pentru a obţine credite ca să poată asigura partea lor de cofinanţare. Trebuie făcută o lege în adevăratul sens al cuvântului, care să-i sprijine. În calitatea mea de manager pe fonduri europene, am realizat împreună cu domnul Michi Geană, şase proiecte pe care au fi fost puse în funcţiune. Este vorba despre ferme, agropensiuni şi o fabrică de peleţi construite deja în Gorj”.

ALDE vrea bani europeni pentru autostrăzi
Scarlat Iriza, candidat ALDE la Senat, consideră că gradul mic de accesare a fondurilor europene reprezintă o problemă reală a ţării. „Atragerea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României, iar dacă procesul de accesare a banilor nu se va îmbunătăţi, ţara noastră va avea o problemă reală. Investiţiile care ar putea fi realizate cu fonduri europene vizează: reabilitarea modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale, creşe, grădiniţe, şcoli; reabilitarea clădirilor istorice; modernizarea sistemului de transport public prin achiziţionarea de vehicule ecologice, reabilitarea infrastructurii rutiere deservite de transportul public; dezvoltarea infrastructurii pentru biciclişti şi crearea de zone pietonale; precum şi construirea de locuinţe sociale. ALDE propune un model economic bazat pe investiţii. Potrivit programului economic de guvernare al ALDE, până în 2020 vor fi construiţi peste 530 de km de autostradă, dintre care doar în 2017 vor fi finalizaţi 200 de km de autostradă. În Sănătate, ALDE promite reabilitarea şi construirea de spitale, dintre care trei regionale, pe fonduri europene. În Agricultură, potrivit proiectului, vor fi investiţi în următorii cinci ani, un miliard de euro, doar pentru sistemul de irigaţii. De asemenea, liderii ALDE propun pentru Educaţie alocarea a 6% din PIB până în 2020. Tot în acest domeniu, avem în vedere crearea unui Program Naţional Pilot de creare a 120 de instituţii de tip after-school, un program pentru crearea a 100 de creşe, precum şi unul de reabilitare şi modernizare a taberelor şcolare”.

PSD propune scăderea cofinanţării
Claudiu Manta, candidat PSD la Senat, spune că în programul de guvernare al partidului pe care-l reprezintă se găsesc măsuri pentru a asigura accesul la fondurile europene. „Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, principala sursă de finanţare a programelor de dezvoltare o reprezintă fondurile europene. Pe lângă Ordonanţa de Urgenţă nr. 28 din 10 aprilie 2013 pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, fondurile europene reprezintă, în special pentru proiectele de infrastructură, o importantă sursă de finanţare. Autorităţile locale, primăriile, sunt printre principalii beneficiari ai acestor fonduri. Indiferent de sursa de finanţare, orice bănuţ ajuns în comunitate este important pentru dezvoltarea ei. Partidul Social Democrat are în Programul Economic 2016- 2020 o serie de măsuri pentru a uşura şi grăbi accesul la fondurile europene. Una dintre propunerile mele legislative se referă la scăderea procentului de cofinanţare pentru autorităţile locale necesar pentru implementarea proiectelor ce sunt finanţate din fonduri europene”

PRU propune consultanţă gratuită
Robert Bugă, candidat PRU la Camera Deputaţilor, spune că vrea să înfiinţeze o organizaţie care să asigure consultanţă gratuită celor ce doresc să acceseze fonduri europene. „În Gorj nu se investeşte absolut deloc în infrastructura şi în agricultură, principalele segmente reprezentative ale oricărui judeţ. Ca deputat de Gorj, îmi doresc crearea unei organizaţii, cu mai multe puncte deschise în Gorj, destinată acordării de consultanţă gratuită în vederea accesării de fonduri europene - astfel, vom putea sprijini micii producători individuali, dar şi fermele de familie. Totodată, voi organiza anual conferinţe cu specialişti în managementul fondurilor structurale, la care să participe toţi potenţialii beneficiari. Dacă voi accede în Parlamentul României, în primul rând, voi lupta pentru ca toate zonele periurbane ale oraşelor mici să fie incluse în zone eligibile la finanţare pe Programul AFIR pentru ca, în momentul de faţa, oraşele cu mai puţin de 15.000 locuitori, nu pot accesa fonduri europene neagricole pe proiecte cu finanţare între 70.000 şi 200.000 euro. În acelaşi timp, voi milita pentru transformarea uneia din cele două bănci de stat în banca de dezvoltare care să asigure, la dobânzi avantajoase, sprijin pentru doritorii de implementare a proiectelor cu finanţare nerambursabilă. Totodată, în calitate de viitor parlamentar de Gorj, voi pune presiune pe Consiliul Judeţean, pentru a elabora un proiect cu finanţare din Programul Operaţional Infrastructura Mare, în vederea construirii unui drum expres între Târgu Jiu şi Piteşti, pe varianta Cărbuneşti - Drăgăşani. De asemenea, voi susţine un parteneriat public - privat pentru înfiinţarea a două noi centre de prelucrare a laptelui pentru a sprijini fermierii gorjeni care, astăzi, au ajuns să vândă laptele la înjositorul preţ de 70 bani/litru”. 

Vizualizări: 858

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: