Două benzi transportoare, puse gaj pentru deblocarea conturilor SNLO

Direcţia de Finanţe Publice Gorj a suspendat pentru o perioadă de patru luni poprirea pusă pe conturile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. SNLO s-a angajat să plătească în această perioadă suma de 14 milioane de RON, sumă pentru care s-a făcut poprirea. Directorul general al DGFP Gorj, Gheorghe Paraschivu, a declarat că suspendarea popririi pe conturi s-a făcut la solicitarea conducerii SNLO, care a pus gaj o serie de bunuri mobile.

Două benzi transportoare ale Carierei Roşia au fost puse gaj la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, în vederea suspendării popririi conturilor SNLO. Societatea Lignitului avea conturile blocate încă de săptămâna trecută, la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Acesta şi-a justificat presiunile făcute asupra Finanţelor prin aceea că mai multe primării aveau dificultăţi financiare din cauză că nu primeau bani de la SNLO. Una din aceste primării, cea de la Motru, avea de recuperat 5 milioane de RON de la SNLO, dar avea către aceeaşi societate o datorie dublă, prin intermediul Uzinei de Agent Termic din localitate. Cu toate acestea, Călinoiu a văzut numai interesul politic al unui primar PSD, punând în pericol o companie cu 9.000 de salariaţi. Nu a ţinut cont nici că UATAA Motru avea datorii imense către SNLO, nici de faptul că uzina primea cărbunele la un preţ cu 40% mai mic decât alte CET-uri din ţară. „O să cer deblocarea”, a spus Călinoiu, uitând că nu are astfel de atribuţii.

Gheorghe Paraschivu, directorul general al DGFP Gorj, a spus că suspendarea popririi conturilor este prevăzută în Codul Fiscal şi s-a făcut la cererea SNLO: „Poprirea a fost făcută pe suma de 14 milioane de RON şi a fost suspendată pe o perioadă de 4 luni, ca urmare a faptului că societatea s-a angajat să plătească integral suma în perioada menţionată. În plus, au fost puse gaj o serie de bunuri mobile”. Bunurile constau în două benzi transportoare, după cum a precizat Daniel Burlan.

Burlan: „Nu renunţăm la blocarea CET-urilor”

Chiar dacă SNLO a primit o perioadă de graţie din partea Finanţelor, directorul general Daniel Burlan spune că va fi mult mai strict cu societăţile de la care are de recuperat bani. „Nu renunţăm la blocarea conturilor CET-urilor, decât dacă vin la negocieri pentru reeşalonarea datoriilor”, a spus Burlan.

SNLO are datorii totale către buget de circa 280 de milioane de RON, dar are de recuperat de la CET-uri circa 204 milioane, la care se adaugă alte zeci de milioane de la RAAN Drobeta Turnu Severin. Guvernul are în discuţie un proiect de hotărâre privind compensarea datoriilor SNLO către bugetul de stat cu o parte din creanţele pe care le are asupra CET-urilor şi RAAN, astfel că Societatea Lignitului are şanse mari să scape integral de datorii până în toamnă. Compensarea se referă la datorii de 161 de milioane de RON ale CET-urilor şi 80 de milioane ale RAAN.

PRESIUNI POLITICE

Preşedintele Consiliului Judeţean a ieşit ieri pe mai multe mijloace de informare pentru a-şi justifica solicitarea de blocare a conturilor SNLO. Cum o astfel de solicitare nu a fost făcută oficial, scris, în numele instituţiei pe care o conduce, ci verbal, în numele unor primării, gestul acestuia se cheamă „presiune politică”.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: