Emil Moţa a plagiat în proiectul cu care a vrut să devină procuror general

Incredibil! Şase magistraţi care au candidat la şefia Parchetului General sau a DNA, printre care şi gorjeanul Emil Moţa, au plagiat. Unii dintre ei au copiat chiar din ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Cu privire la procurorul Moţa, comisia care a analizat proiectul de management a făcut mai multe constatări. Astfel, Moţa nu ştia că Strategia naţională anticorupţie a fost deja aprobată, nu stăpâneşte jurisprudenţa CEDO, propune luarea unor măsuri deja implementate şi a altora pe care nu a reuşit să le argumenteze. „Candidatul Emil Moţa are o viziune incompletă şi nearticulată asupra Ministerului Public şi misiunii acestuia”, este una din concluziile raportului.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus CSM două nume pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef la DNA. Este vorba despre Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie.

Ministerul Justiţiei a publicat ieri, pe pagina sa de internet, concluziile lucrărilor pe care candidaţii le-au depus pentru a devenii şef la Parchetul General, iar în unele situaţii comisia de evaluare a constatat că aspiranţii la funcţiile de conducere au „uitat” să indice sursa de inspiraţie pentru documentele redactate de ei.

A copiat un capitol întreg

Pentru Emil Moţa lucrurile nu par simple deloc. Un capitol întreg a fost preluat fără indicarea sursei. „Conţinutul secţiunii I.1.1 Prezentare generală din cadrul capitolului 1 al proiectului este preluat, în integralitatea sa, fără indicarea sursei, din cuprinsul capitolului 1 „Consideraţii generale privind cadrul de organizare şi funcţionare a Ministerului Public” al Raportului de activitate 2011 al Ministerului Public”, precizează comisia de evaluare. Indicarea sursei lipseşte şi în alte părţi ale lucrării lui Moţa, procurorului gorjean găsindu-i-se şi alte „bube” pentru care nu a fost promovat procuror general al României.

Nu stăpâneşte jurisprudenţa CEDO

„Din conţinutul proiectului, dar şi din modul de derulare a interviului, rezultă însă şi faptul că domnul procuror Moţa Gheorghe Emil nu cunoaşte în profunzime cadrul legal relevant, activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau jurisprudenţa CEDO în domenii relevante pentru activitatea parchetelor”, aici fiind făcută o trimitere directă la subsol în care se preciza că „nu cunoaşte faptul că strategia naţională anticorupţie a fost adoptată deja prin HG  215/2012”, alături de alte lucruri pe care nu le cunoaşte. Moţa dorea înfiinţarea unei Direcţii de Protecţie şi Anticorupţie, care „să monitorizeze şi să verifice activitatea procurorilor”, comisiei de verificare a proiectului nefiindu-i însă demonstrată de către candidat utilitatea şi, mai ales, cadrul legal pentru un astfel de demers.

Capacitate scăzută de analiză a situaţiilor complexe

Comisia mai menţionează că „şi acest candidat a întâmpinat dificultăţi în efectuarea unor distincţii de ordin legal sau practic”, într-o notă de subsol precizându-se că nu a făcut distincţia între o ordonanţă de urgenţă şi o lege sub aspectul regulilor procesual penale.

În concluzie, comisia pune „ştampila” pe candidatul Moţa cu următoarele concluzii: „Deşi unele dintre constatările sau măsurile propuse sunt corecte şi fezabile, domnul procuror Moţa Gheorghe Emil are o viziune incompletă şi nearticulată asupra Ministerului Public şi asupra misiunii acestuia, fiind adeptul schimbării profunde şi imediate, dar insuficient fundamentată sau analizată din punct de vedere al eventualelor sale consecinţe. Domnul procuror Moţa Gheorghe Emil este o persoană hotărâtă şi meticuloasă, dar are o capacitate scăzută de analiză a situaţiilor complexe cu care se confruntă în mediul profesional. Are o bună capacitate de a se integra în colectiv, dar este selectiv în cultivarea relaţiilor de încredere în mediul profesional”.

VALIDARE

Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie va avea loc în 22 noiembrie.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: