Expoziţie de grafică „păstrată” pe stick

Gorjenii au pentru prima dată ocazia să vadă lucrările graficianului Cătălin Negrea, un tânăr din Târgu Jiu care a reuşit să se afirme mai întâi la Timişoara, pentru a deveni cunoscut şi acasă. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), filiala Gorj, acesta este asistent la Facultatea de Design din cadrul Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara, pe care a şi absolvit-o. Pasionat de SF încă din clasele primare, acesta a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute zeci de lucrări de artă digitală, inspirate din pasiunea pentru science-fiction.

Cătălin Negrea a debutat în grafica SF în Helion în anul 1994. A primit mai multe premii pentru grafică şi grafică computerizată. Lucrări ce-i aparţin au fost expuse şi în străinătate unde a primit multe aprecieri.  

Cu expoziţia în buzunar

Pasiunea lui Cătălin Negrea pentru science fiction a apărut încă din clasa cincia, când a ajuns să frecventeze un cenaclu ce cultiva acest gen pasiuni, Kripton. Expoziţia intitulată sugestiv „Identitate“ reuneşte 60 de lucrări create de-a lungul timpului. Potrivit artistului, expoziţia prezintă publicului cum s-a născut lumea materială în cele şapte zile. Acesta mai spune că lucrările sale au influenţe puternice din cultura vedică.

Cătălin Negrea îşi va expune lucrările şi la Timişoara, în luna februarie. Lucrările sale vor mai rămâne la Galeriile de Artă din Târgu Jiu pentru mai multă vreme. Artistul are lucrările pe stick şi le printează din nou pentru fiecare expoziţie. Acesta a spus că prin acest fel, arta digitală abordată de el nu este costisitoare. „Pentru a printa aceste lucrări am plătit puţin peste un milion de lei. Am tot timpul expoziţia cu mine, aici în buzunar“, a spus artistul. „Fiecare persoană din România are o problemă financiară. Nu îmi permit atâtea scule pentru a face artă picturală, aşa că un calculator îmi oferă o soluţie fantastică printr-un singur program. Pe lângă asta, nu mai e nici timpul dinainte pentru a sta la şevalet, iar pentru a ţine legătura cu arta vizuală, am mers pe artă digitală”, a adăugat Negrea.

Firmă de site-uri web...SF

Cătălin Negrea s-a chinuit mult până să ajungă să poată să expună undeva. Cătălin este doctorand, cheltuielile de întreţinere fiind tot mai mari. Din acest motiv a decis să se folosească de talentul său pentru a câştiga mai mult. Împreună cu un prieten priceput la calculatoare şi-au deschis o firmă de webdesign. Cele mai interesante site-uri web sunt cele create de firma deţinută de un grafician şi un programator.

De asemenea, cele mai bune romane SF au coperţile realizate de graficianul gorjean Cătălin Negrea. Artistul mai are ca şi pasiune sculptura în lemn, marmură. Caracteristic multora dintre români, Cătălin este dezamăgit de nivelul de trai oferit de ţara noastră. Acesta a spus că odată cu terminarea doctoratului ar vrea să plece în altă ţară. Printre preferinţele lui se află...Noua Zeelandă.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: