FNME, scrisoare către Olguţa Vasilescu. Ce solicită!

Federaţia Naţională Mine Energie a trimis o adresă ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prin care solicită să fie reglementată prelungirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă din minerit şi energie în condiţii deosebite de muncă.

În prezent sunt reglementări valabile doar până la 31 decembrie 2018. Condiţiile deosebite de muncă le dau minerilor şi energeticienilor posibilitatea de a se pensiona mai devreme. „Vă rugăm să iniţiaţi elaborarea unui act normativ (hotărâre de guvern) care să reglementeze prelungirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite pentru perioada 31 decembrie 2018 - 31 decembrie 2021”, se arată în solicitarea FNME.

Preşedintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, susţine că factorii de risc nu pot fi eliminaţi, indiferent ce măsuri tehnice şi organizatorice ar lua Complexul Energetic Oltenia. „Cu toate că măsurile tehnico-organizatorice au fost realizate în mare măsură, se constată că în unele locuri de muncă şi în special în carierele de extracţie a lignitului energetic, nu pot fi eliminaţi factorii de risc existenţi, iar factori precum cei de mediu (microclimat nefavorabil vara sau iarna prin temperaturi extreme si intemperii diverse) nu au soluţie de rezolvare”, se arată în documentul FNME.

 Sunt afectate drepturile a mii de oameni

În Gorj erau la nivelul anului trecut 7.381 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia încadraţi la condiţii deosebite de muncă.

Problema normalizării locurilor de muncă a fost dezbătută şi în şedinţa Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă al CE Oltenia, fiind trasă concluzia că asta nu se poate întâmpla până la sfârşitul anului, când expiră avizele pentru condiţii deosebite. Pe cale de consecinţă, CE Oltenia a stabilit să facă documentele justificative în baza cărora să fie iniţiat procesul de elaborare a unui act normativ care să permită prelungirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.

La rândul lui, deputatul PNL Dan Vîlceanu a făcut o interpelare la adresa prim-ministrului Viorica Dăncilă pentru a o întreba cum are de gând să rezolve problema prelungirii termenului în care minerii şi energeticienii beneficiază de condiţii deosebite de muncă.

Vizualizări: 1,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: