„Manifestul” lui Ţopescu ajunge la Lisabona

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona va găzdui în perioada 7 august - 4 septembrie 2018 expoziţia „Manifest” a artistului gorjean Mihai Ţopescu. Vernisajul va avea loc în data de 7 august, ora 19.00, în prezenţa criticului de artă Adrian Buga şi a autorului.

În cursul anului 2017, Mihai Ţopescu a realizat, în localitatea Poienari, un proiect de land art intitulat „Paradise Forest”, care a prevăzut colorarea unei păduri, astfel încât privitorul să aibă parte de un spectacol inedit, care trage un semnal de alarmă în privinţa poluării mediului, defrişării pădurilor şi necesităţii de a proteja natura.

„Pădurea este întrupată! Artistul ne încarcă cu toate trăirile lui, iar natura, din care Mihai Ţopescu îşi făureşte realul, ne cheamă în Templul său. Aici, în templul plin de coloane colorate, urcăm în liniştea unei sâmbete neîncepute”, susţine criticul de artă Adrian Buga.

Proiectul de land art a fost transpus în sculptură-obiect-instalaţie şi va fi expus sub forma unui „Manifest” în galeria Institutului Cultural Român Lisabona. „Este o luptă personală cu semenii mei. Vreau să îi fac să conştientizeze că unde punem piciorul, distrugem. Ca artist, nu pot să ies în stradă şi să manifest în mod clasic, însă încerc să o fac prin simboluri”, a spus artistul Mihai Ţopescu.

Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981. Este unul dintre artiştii români cei mai prolifici, cu participări expoziţionale în ţară şi în străinătate, simpozioane, concursuri, expoziţii de grup şi distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Lucrările lui Mihai Ţopescu pot fi găsite în muzee de artă din România, Germania, Italia, Danemarca, Belgia, Cehia şi, bineînţeles, în colecţii private, remarcându-se de fiecare dată prin rafinament şi utilizarea de geometrii şi palete cromatice deosebite.

Vizualizări: 2,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: