Militar din Peştişani, rănit în explozia de la Braşov

Un banal antrenament militar desfăşurat ieri la o bază din Braşov s-a terminat ieri tragic pentru mai mulţi soldaţi, printre ei fiind şi un gorjean care, din fericire, a scăpat doar cu răni, alţi trei colegi de-ai săi pierzându-şi viaţa. Tudorel Plai are 24 de ani şi urma să plece după sărbătorile de iarnă în Afganistan. Acum părinţii săi speră ca băiatul să renunţe la aceste planuri şi să rămână în ţară.

Nenorocirea de ieri s-a produs în Poligonul din localitatea braşoveană Cincu. Trei militari şi-au pierdut viaţa pe loc şi alţi trei au fost răniţi, fiind internaţi de urgenţă la spitalul din Făgăraş, pentru ca, în cursul după-amiezii să fie transferaţi la spitalul militar din Braşov. Tragedia a fost generată de explozia produsă în ţeava unui aruncător de 120 mm, în timpul unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă. Ministerul Apărării Naţionale a informat că incidentul s-a produs în jurul prânzului, militarii răniţi provenind din rândurile Batalionului Neagoe Basarab din Craiova. Militarii răniţi au gradul de caporal, printre ei aflându-se şi un gorjean.

Salvat de trupurile colegilor

Tudorel Plai a avut şansa să nu fie în contact direct cu aruncătorul care a explodat, în faţa sa mai aflându-se câţiva colegi, cei care au şi plătit acest lucru cu viaţa sau cu răni grave. Militarul gorjean este din Peştişani, autorităţile locale de aici primind ieri misiunea din partea Armatei de a anunţa familia acestuia despre incidentul respectiv.

Soţii Plai au stat ieri cu ochii numai pe jurnalele de ştiri şi pe telefon pentru a afla ce s-a întâmplat şi în ce stare este băiatul lor. Gheorghe Plai spune că fiul său a fost rănit şi îşi putea pierde viaţa la fel ca restul camarazilor din cauză că dotarea armatei române este extrem de depăşită. „Am aflat că s-a întâmplat un accident la Cincu şi ar fi murit trei şi trei ar fi răniţi. Nu ne-au dat nume, dar am văzut şi la tv. Fiul meu m-a sunat şi mi-a spus că e rănit, că i-a sărit o schijă în muşchi, că se afla lângă aruncătorul acela. Era ceva vechi, că românii nu ştiu să mai cumpere, că sunt vechi, din vremea ruşilor, că de aia a şi explodat. Trebuia să plece în ianuarie în Afganistan”, spune bărbatul.

Mama lui Tudorel a vorbit şi ea cu fiul său la telefon, flăcăul încurajându-se părinţii pentru a nu-şi face prea multe probleme. „Cu băiatul am vorbit la amiază, când m-a sunat. Mi-a spus să stau fără grijă că are muşchiul puţin fisurat la mână şi la coaste. A sunat prietena lui acum, pe seară, şi ne-a spus că e bandajat şi pansat şi nu mai are probleme. Griji tot ne facem că nu se poate”, afirmă mama militarului gorjean.

Cei doi părinţi sunt bucuroşi că fiul lor a scăpat cu bine din această explozie pentru că, în cazul în care lucrurile ar fi fost mai grave, pentru familia lui Tudorel necazul respectiv nu era primul pe care ar fi trebuit să îl îndure. Cu nici două săptămâni în urmă un verişor al militarului şi-a pierdut viaţa într-un accident de motocicletă la Topeşti, în oraşul Tismana, tânărul lovind atunci în plin un cal care i-a apărut pe carosabil în plină noapte.

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: