Minerii în şomaj tehnic, sindicaliştii cu gândul la donaţii

Pentru a treia oară în acest an, mii de mineri din Oltenia sunt trimişi începând de azi acasă, într-o acţiune menită să le salveze locurile de muncă pe fondul unei crize a cărbunelui fără precedent. Aceştia intră  în şomaj tehnic, în funcţie de unităţile la care sunt angajaţi ei urmând să stea acasă între două şi patru săptămâni. În tot acest timp, liderii lor se pregătesc de discuţiile directe cu ortacii pentru a le afla opinia în privinţa anunţului făcut de Marin Condescu de donare a unui salariu până la sfârşitul anului, în semn de solidaritate cu românii afectaţi de criza economică.

Minerii rămân de azi acasă pe fondul unei crize de supraproducţie, cu care s-au mai confruntat şi  în anii trecuţi. Depozitele de cărbune au stocuri de sute de mii de tone, care se pot oricând autoaprinde, dacă nu sunt consumate în timp util, ele fiind pline pentru că termocentralele nu sunt solicitate să livreze energie electrică în sistemul naţional, consumul de energie fiind şi el mult diminuat pe fondul crizei economice. Sindicaliştii şi administraţia de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, dar şi de la cele două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, au stabilit un calendar al şomajului tehnic,  care se va încheia tocmai spre sfârşitul lunii viitoare. Practic, de azi rămân acasă minerii de la SNLO şi cei ai CE Turceni, iar de săptămâna viitoare li se alătură cei de la CE Rovinari, ultimii urmând să revină la muncă după prima săptămână din iunie.

În primele două săptămâni din iunie vor lucra din nou angajaţii SNLO, care apoi vor rămâne iarăşi acasă până la sfârşitul lunii. Cei de la CE Turceni, vor reveni la muncă la mijlocul lui iunie, adică atunci când rămân acasă cei de la SNLO, administraţia şi sindicatele sperând ca, astfel, stocurile de cărbune să se mai diminueze, deşi, după ploile din ultima perioadă, şansele ca necesarul de energie pe cărbune să fie mai mare sunt destul de reduse.

Consultări pe tema donaţiilor

În aceste zile liderii sindicali şi şefii din administraţie nu îşi fac însă planuri numai despre cum să rezolve problema stocurilor suprapline cu cărbune, ci şi pe cea a donaţiilor despre care a vorbit Marin Condescu la sfârşitul săptămânii trecute. Acesta a propus ca fiecare angajat să renunţe la un salariu al său, pe parcursul lunilor rămase până la sfârşitul anului, astfel încât banii să ajungă într-un cont deschis de autorităţi şi să fie folosiţi la plata pensiilor mai mici de 1500 de lei şi la alocaţiile pentru copii. Trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor îngreunează un pic discuţiile cu minerii, însă liderul acestora e convins că, în cele din urmă, propunerea sa va da rezultatele scontate. „Nimeni nu a spus nu până acum pentru că noi am fost solidari şi în alte momente grele cu cei aflaţi în situaţii dificile. Deocamdată liderii din teritoriu vor avea consultări cu membrii de sindicat, aflăm opinia colegilor noştri şi apoi vedem cum putem concretiza această iniţiativă. E o mică problemă faptul acesta că oamenii vor fi în şomaj tehnic, dar ei vor fi consultaţi în perioada următoare, pe schimburi, în cariere, se va sta cu ei de vorbă şi le vom afla opiniile”, menţionează Condescu.

Liderul sindical este şi preşedintele clubului Pandurii, calitate în care a propus ca şi fotbaliştii de aici să doneze câte un salariu, până la sfârşitul anului, propunerea fiind extinsă la nivelul tuturor cluburilor din prima ligă, dar şi la echipa naţională de fotbal. Condescu i-a trimis şefului LPF, Dumitru Dragomir, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare prin care îi propune ca drepturile de televiziune din viitorul campionat să fie şi ele donate într-un cont de solidaritate, menit să prevină reducerile de pensii şi alocaţiile pentru copii. Ca un prim gest în acest sens, Condescu a anunţat că Pandurii se oferă să doneze drepturile de televiziune de 500.000 de euro stabilite a-i reveni printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Craiova într-o dispută avută chiar cu LPF. Deocamdată Condescu nu a primit reacţii la propunerea sa, dat fiind finalul de săptămână, însă mai ales după meciul din această seară al Pandurilor, când se va şti care mai sunt şansele echipei de a rămâne în prima ligă, sunt aşteptate opinii pro şi contra. „Nici nu am fost felicitat pentru această iniţiativă, dar, cel mai important, nici nu am fost sunat pentru a fi criticat, şi asta cred că are importanţa cea mai mare. Noi, clubul, ne vom implica în continuare pentru a-i convinge şi pe ceilalţi din ţară să facă un asemenea gest de solidaritate pentru că, iată, noi îl facem, mineritul şi energia îl fac şi dorim ca exemplul nostru să fie urmat şi de alţii”, spune Condescu.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: