O mie de familii au rămas fără ajutoarele sociale

Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a încetat şi suspendat de la plată aproximativ 1000 de dosare ale titularilor de venit minim garantat şi ale beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, din cauză că oamenii şi-au declarat venituri mai mici decât cele reale. În plus, unii dintre aceştia deţineau autoturisme sau primeau subvenţii de la APIA pentru animalele şi terenul aflate în proprietate.

Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Gorj au derulat mai multe campanii în vederea reducerii numărului de beneficiari care au acces în mod fraudulos la  alocaţia pentru susţinerea familiei şi la ajutorul social. Înainte de demararea controalelor, la nivelul judeţului Gorj, exista un număr de 7.356  titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei. Pe parcursul inspecţiei tematice au fost verificate din punct de vedere administrativ  4006  dosare.

Pentru a verifica corectitudinea informaţiilor cuprinse în cererea  şi declaraţia pe propria răspundere, au fost efectuate vizite la domiciliul unui număr de  2.546 de titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei. “În urma controalelor s-a dispus suspendarea a 76 de  dosare  pentru  titulari  de  alocaţie pentru susţinerea familiei (1.89% din totalul dosarelor verificate) şi încetarea a 322 dosare pentru titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei (8.03% din totalul de dosare verificate) întrucât beneficiarii nu mai îndeplineau condiţiile prevăzute de lege”, a declarat Gina Podaru, directorul AJPIS Gorj.

Măsurile au fost dispuse ca urmare a constatării mai multor nereguli cum ar fi: deţinerea de către beneficiari de bunuri care, conform legii, nu sunt considerate de strictă necesitate  (autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, tractoare, terenuri ); nedeclararea de către beneficiari a veniturilor din subvenţii primite de la APIA pentru terenurile exploatate şi animalele deţinute, precum şi nedeclararea de către beneficiari a veniturilor din pensii şi salarii. “Pentru neregulile constatate s-au dispus măsurile corespunzătoare, în urma cărora urmează a se recupera sume încasate necuvenit în valoare de 223 796 lei. Până la acest moment au fost recuperate sume în cuantum de 24.633, pentru diferenţa ne aflăm în procedura de recuperare”, a mai precizat Gina Podaru.

Săracii dau înapoi 4 miliarde de lei vechi

Nu numai beneficiarii de alocaţie pentru susţinerea familiei au fost depistaţi ca fiind proprietari de autoturisme, animale şi teren. Asemenea situaţii au fost întâlnite şi printre beneficiarii de ajutor social. Astfel, la începutul controalelor  demarate de inspectorii sociali exista un număr de 3.915 titulari de ajutor social.

Pe parcursul controlului tematic au fost verificaţi din punct de vedere administrativ 2.247 titulari ceea ce reprezintă 57,39% şi pe teren/vizite la domiciliu 1.205 titulari (30,77%). “La finele campaniei s-a dispus suspendarea a 336 de dosare pentru titulari de venit minim garantat (14,95% din totalul dosarelor verificate) şi încetarea a 156 dosare pentru titulari de venit minim garantat (6.94% din totalul de dosare verificate) întrucât beneficiarii nu mai îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. “Pentru neregulile constatate s-au dispus măsurile corespunzătoare, în urma cărora urmează a se recupera sume încasate necuvenit in valoare de 405.572 lei. Până la acest moment au fost recuperate sume în cuantum de 21.038 lei”, a mai declarat Gina Podaru.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: