O mie de gorjeni rămân şomeri înainte de Crăciun

Aproape o mie de gorjeni vor fi concediaţi colectiv în următoarele săptămâni, fiind deja trimise notificări în acest sens la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Mai bine de jumătate sunt concediaţi de Hidroconstrucţia.

Gorjul va fi confruntat în următoarele săptămâni cu cel mai mare val de concedieri colective din ultimii ani. Circa o mie de gorjeni vor ajunge şomeri în pragul sărbătorilor de iarnă.

Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj, a spus că pe 21 noiembrie devin şomeri 540 de angajaţi de la Hidroconstrucţia. La aceştia se adaugă 200 de salariaţi de la Rostramo, fabrica de mobilă intrând în faliment, 44 de salariaţi de la Forconcid, dar şi cei 30 de foşti salariaţi de la InterEx, cărora li se termină preavizele. Au mai anunţat concedieri societăţile de construcţii. Una dintre acestea este Euroconstruct, care a anunţat că va disponibiliza în decembrie 50 din cei 78 de angajaţi.

Rata şomajului, la o cotă alarmantă

Ana Maria Niculescu a precizat că rata şomajului a ajuns deja la 7,26%, faţă de 6,94% luna trecută. Această rată a şomajului corespunde unui număr de 10.499 de şomeri, dar situaţia va deveni alarmantă, după ce vor fi făcute cele o mie de concedieri colective anunţate.

Pentru sutele de salariaţi de la Hidroconstrucţia, şomajul este o premieră. Aceştia erau obişnuiţi ca în această perioadă a anului să intre în şomaj tehnic şi să revină la serviciu primăvara. Din cauza intrării Hidroelectrica în reorganizare, au avut de suferit şi salariaţii de la Hidroconstrucţia, care nu mai primesc lucrări.

Nici pentru salariaţii Rostramo nu sunt perspective de reluare a activităţii, patronul fabricii Cătălin Chelu fiind judecat şi condamnat în mai multe dosare penale. Oamenii au salarii din urmă de primit, dar protestele pe care le-au făcut în faţa prefecturii nu au avut nici un ecou.

ALERTĂ

Peste 6.000 din şomerii înregistraţi în Gorj nu sunt indemnizaţi, pentru că a expirat perioada în care puteau primi ajutor de şomaj, dar nu au reuşit să îşi găsească un alt loc de muncă.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: