Oprit înainte să sară în Jiu cu ghiozdanul plin de pietre

Gesturi inexplicabile au ajuns să facă elevii gorjeni, după ce marţi seara încă un adolescent de clasa a opta a decis să îşi pună capăt zilelor, plan ce nu i-a reuşit însă. Băiatul şi-a umplut ghiozdanul cu bolovani şi a pornit-o către Insuliţă, ca într-un ritual care de acum pare arhicunoscut. Şansa sa la viaţă l-au reprezentat pescarii, acesta răzgândindu-se de teamă să nu fie văzut şi împiedicat în a-şi duce la bun sfârşit planul, pe urmele sale fiind părinţii şi poliţiştii care încercau, de asemenea, să-l găsească şi să-l convingă să renunţe la gestul său.

Alexandru Achim este elev în clasa a opta la o şcoală din municipiu, iar marţi nu a reuşit să promoveze la geografie. Tânărul de 16 ani declară că acest lucru l-a nemulţumit enorm şi aşa a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa. „Eu învăţasem toată ziua, mă pregătisem, am şi răspuns, dar doamna de geografie a zis că nu-mi dă notă şi că rămân corigent, în timp ce colegului meu i-a dat nota 9 fără ca măcar să-l asculte. Asta m-a enervat la culme şi atunci am decis să îmi pun capăt zilelor. Am plecat de la şcoală, am luat ghiozdanul şi l-am umplut cu bolovani, după care am plecat pe malul Jiului”, povesteşte elevul. Acesta şi-a sunat tatăl, sora şi a dat mesaje de pe telefon şi la câţiva colegi, cărora le spunea ce are de gând să facă.

Toată lumea s-a alertat, tatăl lui Alexandru panicându-se mai ales când a văzut pe telefon mesajul „Plec la Podul Jiului să mă arunc în apă”. Bărbatul declară că nu i-a venit să creadă, fiind convins că este o glumă, după care a primit un telefon similar de la fiica sa, care învaţă la aceeaşi şcoală cu Alexandru. „M-a sunat şi fata şi mi-a spus ce aflase de la el şi mi-am dat seama că nu glumeşte. Am mers după el la Podul Jiului, dar noi am mers la podul de la Turcineşti, iar el s-a dus la cel de la Insuliţă, acolo unde s-au aruncat în apă şi copii ceilalţi. Ne-am dat seama că dacă nu este la Turcineşti este acolo şi am mers cu Poliţia”, spune Laurenţiu Achim, tatăl elevului.

MOTIV

Bărbatul pune situaţia în care a ajuns fiul său pe dorinţa autorităţilor de a închide şcoala de la Vădeni la care învaţă Alexandru, precum şi implicarea sa în protestele de toamna trecută, când solicita menţinerea unităţii de învăţământ în planul de şcolarizare. „Am cerut să nu închidă şcoala, iar acum ei vor să ne arate că avem copii proşti şi de aia ni-i lasă repetenţi. Nu spun că e foarte deştept al meu, dar de-un cinci cred că ştie”, comentează tatăl.

CORIGENT

Directoarea şcolii, Maria Dondera, susţine că problema lui Alexandru nu este nota de la geografie. „Nici vorbă de aşa ceva, poate este persecutat acasă, la şcoală nu. Acasă, în familie, poate să aibă probleme. Nu este singurul care nu a promovat la geografie, sunt patru elevi în situaţia lui”, declară directoarea.

REGRET

Alexandru Achim regretă acum gestul său şi le recomandă tuturor tinerilor care au probleme să nu facă aşa cum a procedat el. Elevul a participat aseară la banchetul de final al clasei a opta. Dacă nu era găsit la timp, acum el ar fi fost căutat cel mai probabil în apa Jiului, iar petrecerea de aseară s-ar fi transformat într-una de priveghi.

„Nu s-a aruncat acolo în apă pentru că erau mulţi pescari. A vrut să plece de acolo şi să se spânzure, dar nu îşi găsea un loc, iar între timp s-a oprit în apropiere de Stadion. Acasă m-am uitat în ghiozdanul lui şi am văzut că îl avea plin cu bolovani puşi lângă caietele de la şcoală“.

Laurenţiu Achim, tatăl

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: