Pedeapsă în dosarul „șpagă la pușcărie”

Agentul de penitenciar Petre Rujan, încătușat la sfârșitul anului trecut pentru fapte de corupție, și-a aflat ieri pedeapsa, alături de ceilalți inculpați trimiși în judecată alături de el, cu toții optând pentru a-și recunoaște vinovăția în fața magistraților, ceea ce i-a ajutat să obțină pedepse mai blânde. Rujan a fost acuzat că a luat diverse șpăgi de la unul dintre deținuți și a primit pedepse între 9 luni și 2 ani, care au fost contopite într-una singură, lui fiindu-i interzise și o serie de drepturi civile după executarea pedepsei.

„Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 6 luni, urmând ca inculpatul Rujan Petre să execute pedeapsa finală de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani, constând în interzicerea drepturilor civile”, a decis instanța.
Judecătorii au scăzut din pedeapsa decisă perioada arestului preventiv și cea a arestului la domiciliu și au dispus confiscarea de la inculpat a unor bunuri primite cu titlu de mită. „Confiscă de la inculpat un telefon mobil marca Iphone 4 S model 1387, un telefon mobil marca Allview A5 Smiley, un parfum marca Paco Rabanne One Million de 100 ml, precum şi suma de 220 lei reprezentând contravaloarea a 4 sticle de whisky marca Ballantines, bunuri primite mită de către inculpat. În baza art. 397 alin. 2 C.pr.pen. raportat la art. 249 C.pr.pen., menţine măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor bunuri ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită: un telefon mobil marca Iphone 4 S model 1387, un telefon mobil marca Allview A5 Smiley, un parfum marca Paco Rabanne One Million de 100 ml, depuse la camera de corpuri delicte a Secţiei penale a Tribunalului Gorj”, a decis instanța.
O pedeapsă mai mare decât a lui Rujan a primit deținutul care îl mituia pe acesta. Ionuț Valentin Pătroi a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni, el fiind acuzat de 12 acte materiale. El mai avea de executat însă un rest de 186 de zile dintr-o altă pedeapsă și acum magistrații au decis ca el să execute și restul respectiv. Un alt inculpat din dosar, Robert Gheorghe Chiriac, și el acuzat de 3 acte materiale, va sta o bună perioadă de timp în spatele gratiilor, fiind recidivist. „Cumulează pedeapsa aplicată inculpatului, de 1 an şi 2 luni închisoare cu restul de 291 zile, rămas neexecutat din pedeapsa de 2 ani şi 1 lună închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 1390 din 03.06.2015 a Judecătoriei Tg-Jiu, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa finală de 1 an şi 2 luni şi 291 zile, închisoare”, a decis instanța. Bunica acestuia, Elena Tudoroniu, folosită ca intermediar în șpăgile luate de agentul de penitenciar, a primit și ea o condamnare de 8 luni, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani, ea trebuind să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității. O pedeapsă similară a primit un al cincilea inculpat din dosar, Eugen Petruț, tot intermediar al șpăgii.
Magistrații au dispus, de asemenea, confiscarea mai multor telefoane mobile, precum și a încărcătoarelor acestora, a mai multor cartele telefonice, dar și a 12 pastile suplimente proteice pe care Rujan le-a introdus în Penitenciar și le-a pus la dispoziția deținuților în schimbul șpăgilor primite. Mita consta, de regulă, în telefoane mobile, sticle de băutură sau parfumuri aduse din străinătate și pe care deținuții i le ofereau pentru că știau că vor avea apoi acces la telefoane, dar și la informații ce vizau eventuale controale în camerele de detenție. Judecătorii i-au mai obligat acum pe inculpați să plătească statului cheltuieli judiciare cuprinse între 1100 de lei și 4750 de lei, verdictul nefiind unul definitiv.

Vizualizări: 1,111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: