Pîrvulescu (FNME): În loc să câștigăm noi banii, îi câștigă șmecherii!

„În loc să câștigăm noi banii din piață, îi câștigă șmecherii!” O spune un sindicalist vocal din Complexul Energetic Oltenia în criza majoră de energie pe care o traversează țara noastră. Degeaba s-au mărit prețurile la energie, că producătorul din Gorj nu are vreo șansă de a-și rotunji în vreun fel veniturile. Motivul? A făcut contracte în ultimii doi ani pe termen lung, la prețurile de la acea vreme, și acum vinde energie sub nivelul pieței. Societatea are peste 200 de contracte pe termen lung, unele ajungând până în 2025.

Contractele au fost făcute ca să crească șansele companiei la Bruxelles pentru aprobarea planului de restructurare. Acum, când prețurile la energie au explodat, Complexul Energetic Oltenia vinde chiar și la prețurile de acum doi ani.

“La prețurile de acum, CEO, chiar și cu certificatele de CO2, ar fi eficientă, rentabilă. Au avut grijă să ne spună că Comisia Europeană o să aprobe planul de decarbonare, dar trebuie să faceți contracte pe termen lung și foarte lung și CEO a făcut contracte la prețul de atunci pe termen lung și foarte lung și acum, în loc să câștigăm noi banii din piață, îi câștigă șmecherii”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Curios este cu cine au fost încheiate contractele pe termen lung, a mai spus Pîrvulescu. Cele mai multe ar fi fost semnate pentru o perioadă de cinci ani. A fost una dintre cerințele Comisiei Europene ca să aprobe planul de restructurare a companiei energetice, să arate că are contracte pentru vânzarea energiei până în 2025, anul în care ar trebui să fie gata restructurarea.

„S-ar putea să avem surprize. Cine a cumpărat acele pachete de energie pe termen lung și foarte lung? S-ar putea să fie niște băieți care au câștigat licitațiile cu filialele astea șmechere. Poate chiar OMV ar putea fi câștigător, om vedea”, a mai spus Pîrvulescu, la Radio Infinit.

Informațiile sunt că producătorul de energie ar avea peste 200 de contracte de energie, multe dintre acestea fiind valabile până în 2025. 

Vizualizări: 2,570

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: